Реконструкцію скверу в Олександрівському районі завершать наприкінці літа

04.03.2020 14:35

В Олександрівському районі Запоріжжя продовжується реконструкція ще одного скверу. У 2018 році тут було презентовано оновлений сквер Театральний, який став справжньою окрасою не лише району, а й міста. Тепер настала черга скверу, який запоріжці традиційно називають сквером Піонерів. Роботи тут розпочалися ще у грудні. Завдяки сприятливим погодним умовам взимку вони не припинялися та продовжуються з самого початку весни. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як просувається реконструкція. Підрядники запевнили, що будівельні роботи завершать у середині серпня.

У Запоріжжі вже кілька років реалізується міська програма благоустрою. Вона передбачає зокрема реконструкцію, капітальний ремонт, благоустрій парків, скверів, інших зон відпочинку. Вже реалізовано кілька знакових проєктів у різних районах Запоріжжя. Достатньо згадати сквер Театральний в Олександрівському районі, проспект Маяковського та Алею троянд у Вознесенівському районі, перші дві черги реконструкції парку Гагаріна у Комунарському районі, першу чергу реконструкції Правобережного пляжу у Дніпровському районі.

Цього року роботи виконуватимуться на низці об’єктів. Вже стартували 2 та 3 черга реконструкції Правобережного пляжу. Триватиме 3 черга реконструкції парку Гагаріна. Розпочато реконструкцію площі Запорізької. Ще одним важливим проєктом цього року є реконструкція скверу в Олександрівському районі, який всі пам’ятають як сквер Піонерів. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів тут виїзну нараду. Цікаво, що рішення про реконструкцію скверу було прийняте після вивчення думки жителів Олександрівського району. За результатами публічних обговорень, проведених у 2019 році, з 1000 опитаних майже 700 висловилися за те, що у першу чергу в районі необхідно відновити саме цей сквер.

- Роботи розпочали з 2 грудня. Зараз початок березня. Згідно з виконаними обсягами, графіком робіт реконструкцію планується завершити у середині серпня. На даний момент жодних питань немає. Підрядник розуміє, що роботи необхідно виконувати якісно, - зазначив Володимир Буряк.

Підрядники відзвітували про те, що вже зроблено та найближчі плани. За цей час виконано значний обсяг демонтажних робіт. Улаштовано понад 300 квадратних метрів тротуарів, значну частину підпірної стінки, фундаменти під встановлення малих архітектурних форм, фундамент під скульптурну композицію. Прокладено більше 90 метрів водопроводу для поливу зелених насаджень. Вже виготовленні опори освітлення, малі архітектурні форми (урни, лавки).

У результаті реконструкції сквер кардинально зміниться та отримає сучасний вигляд. Нагадаємо, тут передбачене вертикальне планування зі збереженням існуючого рельєфу, максимальним збереженням ґрунту та зелених насаджень. Висадять у сквері і додаткові зелені насадження, відновлять газони, облаштують квітники з висадкою багаторічних квітів. У планах і благоустрій прилеглої до скверу території з влаштуванням паркувальних «кишень».

Важливо, що у рамках реконструкції скверу буде відновлено скульптурну композицію, яка раніше була його окрасою. Скульптуру відновлять у первісному вигляді, на основі фотографій, які збереглися. Цікаво, що вона буде триярусною.

Роботи у сквері ведуться під наглядом археологів. Отримані необхідні документи, у тому числі у Міністерстві культури. Адже сквер є частиною історичного ареалу Запоріжжя.

В результаті археологічного нагляду під час проведення робіт були виявлені цегляні та гранітні сходи до лавки Нижнього Гостинного ряду Торгових рядів, що знаходився по вул. Поштовій (у часи Олександрівська – вул. Катеринославська). Згідно з архівними даними, лавка до 1917-1918 років належала олександрівському купцю Абраму Мойсейовичу Геншафту.

Торгові ряди на Базарній площі Старого Олександрівська розташовувались на місці сучасного скверу Піонерів у 1874-1905 та 1911-1943 роках. Вони були архітектурною домінантою центральної частини Старого Олександрівська. Будівлі дуже постраждали під час визволення Запоріжжя у 1943 році.

- Цю знахідку планується зберегти як частину оновленого скверу. Розглядається можливість накрити у подальшому її склом, щоб запоріжці та гості міста могли її бачити, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова також поставив завдання привести у відповідність до вимог «Коду міста» вивіски та рекламу на будинку, який розташований поряд зі сквером. Після облаштування прилеглої території, зупинки, самого скверу тут буде створено фактично єдиний архітектурний комплекс.