У Запоріжжі перевірили якість харчування дітей у дитячих садках

10.03.2020 15:57

Директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук відвідав дошкільний навчальний заклад у Комунарському районі та перевірив як годують дітей.

Харчування у дошкільних та навчальних закладах Запоріжжя - актуальна тема, яка викликає постійний суспільний резонанс. Саме тому найпершим завданням, яке міський голова Володимир Буряк поставив перед новим директором департаменту освіти і науки міськради, було наведення ладу саме в цій сфері. Крім того, міський голова доручив здійснити аналіз цін на закупівлю харчових продуктів та знизити їх, а також створити в кожному районі комітети контролю якості харчування, до участі в яких можуть долучитися батьки, депутати та громадськість.

Нещодавно у Запоріжжі відбулась нарада щодо організації харчування в навчальних закладах міста, куди були запрошені й постачальники продуктів. Вони пояснили деякі спірні питання формування цін на товари.

Після проведених заходів директор департаменту освіти і науки Станіслав Романчук відвідав дошкільний заклад № 295 у Комунарському районі, де перевірив, як і чим годують дітей.

Як розповіла шеф-кухар дитячого садочка Юлія Мамедова, всі страви готуються за технологічними розкладками. Для кожної окремої страви є технологічна картка і кухарі дотримуються технології приготування та температурного режиму.

- Так, п’ятниця у нас - рибний день. На сніданок діти їли омлет, гречану кашу, чай, хліб з маслом. На обід - суп перловий з яловичиною, котлети рибні, відварена картопля, бурякова ікра, хліб та фруктовий сік. На полуденок ми діткам даємо солодку рисову кашу з яблуками, вафлі з апельсином та кавовий напій. Протягом тижня зазвичай готуємо курятину. Раз на два тижні чергуємо також печінку з яловичиною. Харчування збалансоване, усього вистачає. Дітей запитують, що вони полюбляють їсти, і ми намагаємося підбирати меню за запитами малюків. Скарг від батьків також немає, - зазначила Юлія Мамедова.

Малюків годують за меню, яке погоджує Держпродспоживслужба. Харчування включає сезонні овочі та фрукти, молочні та м’ясні продукти, рибу. Також проводиться анкетування батьків, які повідомляють, яким стравам надають перевагу діти. Ці страви намагаються включити до меню.

Крім того, у дошкільному закладі батьки мають змогу контролювати, як харчуються їх діти. Для цього створена спеціальна експертна група, куди входять представники батьків усіх груп, голова батьківського комітету, дві медсестри та завідувач закладу. Вони можуть у будь-який момент завітати на кухню, перевірити документи від постачальників, бути присутніми при приготуванні їжі. Результати перевірок фіксують у журналі, там же пишуть побажання та зауваження.

- Харчування у цьому дитсадку відповідає вимогам. Я хочу наголосити, що проблем не буває там, де нічого не роблять. Ми працюємо, хочемо, щоб якість харчування не лише відповідала законодавчим вимогам, а й тим, які висувають батьки. Міський голова Володимир Буряк на сесії міської ради дав доручення посилити контроль за якістю харчування. На прикладі цього дитсадка ми на власні очі побачили, як працює батьківський контроль. Я впевнений, що чим більше батьків будуть бачити всі ці процеси, тим менше буде виникати питань, а якщо вони й будуть, то батьки знатимуть, куди з ними звернутися, - зазначив директор департаменту освіти і науки Станіслав Романчук.