Міська влада підтримуватиме реалізацію у Запоріжжі програми «Енергодім»

11.03.2020 12:55

Запорізькі ОСББ зможуть брати участь у державній програмі комплексної термомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім». На минулій сесії міської ради було затверджено міську програму. Вона передбачає, що бюджет міста компенсуватиме відсоткові ставки за кредитами, які візьмуть запорізькі ОСББ для модернізації будинків у рамках цієї програми. Сьогодні міський голова Володимир Буряк та фінансовий директор «Фонду енергоефективності» Вячеслав Коваль підписали Меморандум про співпрацю для реалізації програми «Енергодім» у Запоріжжі.

Запоріжжя готове підтримувати державні проєкти з комплексної модернізації багатоквартирних житлових будинків. Зокрема у рамках програми енергомодернізації багатоповерхівок «Енергодім». Сьогодні міський голова Володимир Буряк підписав Меморандум про співпрацю Запоріжжя з державним «Фондом енергоефективності». Також Меморандуми з Фондом підписали об’єднані міські територіальні громади Приморська, Гуляйполя, Пологів, Приазовська, а також Веселівська, Чернігівська, Широківська, Якимівська селищні ОТГ. Захід відбувся у Запорізькій міській раді.

- Сьогодні не лише у Запоріжжі, а й в інших містах, об’єднаних територіальних громадах є потреба у зменшенні витрат на опалення. Це один з важливих напрямків роботи. Підписання Меморандуму має сприяти проведенню енергозберігаючих заходів, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що у Запоріжжі впроваджується низка програм, спрямованих на зменшення використання енергоресурсів. Реалізується Муніципальний енергетичний план. У міжопалювальний період у кількох районах використовується вторинне тепло промислового майданчика для забезпечення гарячого водопостачання. У частині Дніпровського та Хортицькому районах працюють котельні на біопаливі для підігріву гарячої води у міжопалювальний період. Виконана термомодернізація 3 дитячих садків, виконуються роботи ще у 5 закладах освіти, медицини.

Місто також активно працює над залученням інвестицій для реалізації енергозберігаючих проєктів. Зокрема продовжується діалог з низкою міжнародних фінансових інститутів.

За словами фінансового директора «Фонду енергоефективності» Вячеслава Коваля, в Україні розпочинається впровадження програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім». Це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності. Нагадаємо, згідно з нею держава зможе компенсувати для учасників програми 40% або 50% таких витрат. Перші 300 заявок також матимуть можливість отримати додатковий грант у розмірі 20%.

- Підтримка місцевою владою впровадження енергозберігаючих заходів - одна з гарантій реалізації їх на місцях. У результаті ОСББ буде простіше впроваджувати такі заходи. Важливо, що програма «Енергодім» є комплексною. Вона спрямована на покращення умов проживання громадян, зниження використання енергоресурсів, зменшення викидів парникових газів у атмосферу, - наголосив Вячеслав Коваль.

Відзначимо, також сьогодні у міській раді відбувся семінар, під час якого запорізьким ОСББ презентували програму «Енергодім», розповіли про її переваги, можливість участі у ній.