У Запоріжжі продовжується опалювальний сезон

12.03.2020 10:54

Вимикати опалення в Запоріжжі поки не будуть. Причини продовження опалювального сезону пояснив генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек.

Він наголосив, що за нормами опалювальний сезон повинен завершитись 8 квітня. Крім того, згідно з прогнозами синоптиків, у кінці березня на запоріжців очікує значне погіршення погодних умов та навіть невеликий мороз. Тому відключати опалення зараз - передчасне рішення.

Температура, яка регламентує включення опалення - це 8 градусів тепла. Саме на таку температуру розраховані режими в міських котельнях.

- Тобто в котельних немає режимів для температури вище, ніж 8-10 градусів. Цей тиждень ми вимушені були пропрацювати на мінімальних параметрах. Бо якщо задати режими нижче, ніж технологічний мінімум - це призведе до аварійних зупинок. Якщо ми вимкнемо повністю всі котельні в місті, то станеться так, що навчальні, дошкільні заклади та лікарні опиняться далеко за порогом комфортної температури. Оскільки в їх приміщеннях було б 12-14 градусів, а саме така середня температура зараз на вулицях. Це надзвичайно некомфортна температура, тож ми не могли цього допустити, - зауважив Олександр Грек.

Завідувачка дошкільного навчального закладу № 219 «Сонячний Зайчик» Лідія Ясир вважає, що вимикати опалення ще зарано, бо зараз спостерігається різка зміна температур. А в дошкільному закладі дуже важливо дотримуватись оптимального температурного режиму, який складає 19-23 градуси.

- Наприклад, візьмемо спортивну залу, яка складається з великої та маленької зали. Тут діти займаються в спортивному одязі: шкарпетки, шорти та футболки з коротким рукавами. До зали вони приходять через рекреації, через коридори, де теж потрібно витримувати температуру. До того ж ми ще повинні провітрювати приміщення після кожного заняття. І після такого провітрювання за короткий термін, за 10 хвилин, довести температуру до рівня санітарного регламенту неможливо. Якщо ми вимкнемо зараз опалення, то не зможемо без штучного опалення підтримувати оптимальний режим, - зазначила Лідія Ясир.

Головна лікарка міської дитячої лікарні № 1 Валентина Лихачова також висловилася проти того, аби вимикати опалення.

- Безумовно цього року нам природа зробила чудовий подарунок - теплий березень, принаймні перша його половина. І це в багатьох людей викликало думки про те, що потрібно відключити опалення і заощадити гроші, заощадити газ. Але я як керівник дитячої лікарні з 30-річним стажем категорично проти цього. Тому що сьогодні в нас одна погода, а завтра зовсім інша. Зараз тільки 11 березня, і сподіватися на те, що це вже стабільне тепло, яке дасть можливість тримати достатній температурний режим у приміщеннях, не варто. У дитячій лікарні це неможливо, - зазначила Валентина Лихачова.

Лікарка зауважила, що в їхньому закладі 80% пацієнтів - діти до трьох років. Вони, а особливо новонароджені, потребують певного температурного режиму -, 25, а інколи і 27 градусів тепла.

- Місто має подбати про те, щоб, не зважаючи на бажання заощадити кошти і газ, забезпечити хворих дітей тим температурним режимом, який потрібен для їх якнайшвидшого одужання. Я вважаю, що за необхідності можна зменшувати опалення до межі, але в жодому разі його не можна вимикати, - вважає Валентина Лихачова.