У Запоріжжі підписали меморандум про співпрацю у межах реалізації проєкту «Озеленення України»

12.03.2020 16:10

Сьогодні, 12 березня, у виставкому залі «Козак-палац» відбулась пресконференція, присвячена презентації масштабного всеукраїнського проєкту «Озеленення України». На захід завітали організатори екоініціативи, керівництво області та міста, представники запорізьких підприємств та громадських організацій.

Ідея флешмобу «Мільйон дерев в Україні за добу» належить бізнес-клубу «CEO Club Ukraine» та Національному проєкту «Книга рекордів України». Головна мета акції – привернення уваги громадськості до відновлення екосистеми країни та розвиток екологічної свідомості людей. Проєкт мав реалізуватися у березні, втім через ситуацію у світі, пов’язану з поширенням коронавірусу та введенням карантину, акцію перенесли на квітень.

- Ми не опускаємо руки і продовжуємо займатися тим, чим і обіцяли. Наша мета – зробити місто чистішим, здоровішим, красивішим. Під час висаджування дерев ми не будемо робити акцент на кількості, а привернемо більше уваги саме до якості. Тобто усі зусилля спрямуємо на те, щоб показник виживання дерев був не менше 90 відсотків. Рослини підбиратимуться з урахуванням кліматичних зон, змін у кліматі. Саджанці будуть із земляною грудкою, аби мали більше шансів прижитися. Також передбачено здійснення від 10 до 30 поливів кожного дерева, - розповів радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Загалом заплановано висадити по місту близько 10-15 тисяч дерев. Висадка здійснюватиметься у зелених зонах, передбачених Генпланом міста, тобто на місцях майбутніх запорізьких скверів, які мають з’явитися до 2030 року.  Частину коштів на реалізацію проєкту, близько 1 мільйону 300 тисяч гривень, виділили з бюджету Запоріжжя. До фінансування також приєднаються великі промислові підприємства міста.

– Наша ініціатива має кілька цілей. По-перше, заради доброї справи об’єднати усю країну, по-друге – привернути увагу українців до змін клімату. Чим більше людей візьме участь у висадці цього мільйону дерев, тим більше з’явиться нових екозахисників. Акція на цьому не зупиниться. Вже восени, ми плануємо ще один масштабний проєкт – протягом тижня висадити 100 мільйонів дерев у 100 країнах світу. На сьогодні маємо запити вже з 20 країн і підтвердження на 30 мільйонів саджанців, - розповів засновник «CEO Club Ukraine» Сергій Гайдайчук.

Представники міської та обласної влади отримали від організаторів символічні подарунки – фірмові марки та маленькі деревця. Наприкінці заходу учасники зустрічі підписали меморандум про співпрацю та етичний кодекс.