Запоріжців попереджають про штрафи за знищення первоцвітів

12.03.2020 16:44

Щороку навесні відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі рідкісними, занесеними до Червоної книги України, які перебувають під загрозою зникнення. Збирання ранньоквітучих видів диких рослин приводить до знищення їх окремих популяцій.

Найпоширенішим об’єктом продажу є місцеві види декоративних та рідкісних рослин – сон-трава, брандушка різнокольорова, горицвіт весняний, а також підсніжник складчастий – рослини, які занесені до Червоної книги України.

Щоб зберегти дикорослі види ранньоквітучих, реліктових, а також рослини, занесені до Червоної книги України, структурні підрозділи Національної поліції, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, інспекції з благоустрою Запорізької міської ради та районних адміністрацій проводять спільні профілактичні заходи.

За незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування передбачені штрафи від 49 грн до 62 грн за одну рослину. За продаж первоцвітів штрафи сягають від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Задля збереження унікальної української природи запоріжців закликають зберегти ранньоквітучі весняні квіти, не зривати, не продавати, не купувати їх.