Запоріжжя готується до «Еко форуму-2020»

12.03.2020 17:03

Сьогодні, 12 березня, відбулася зустріч представників виконавчих органів міськради з Національним експертом європейської ініціативи «Угода мерів» в Україні. Разом обговорили питання організації та проведення 4-го спеціалізованого міжнародного екологічного форуму, а також розробку плану дій з адаптації до наслідків зміни клімату в Запоріжжі.

Адаптація до наслідків зміни клімату – наскрізна тема цьогорічного Еко форуму. За результатами заходу планується підписання так званої «Угоди 30-30-30» у форматі Європейської ініціативи «Угода мерів». Таким чином підписанти беруть на себе зобов’язання зменшити викиди СО2 щонайменше на 30% в результаті 30% зростання енергоефективності до 2030 року. Це сприятиме розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Загалом «Угода мерів» – ініціатива Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищення енергоефективності і використання відновлювальних джерел енергії в межах своїх територій. Запоріжжя до цієї Угоди приєдналося у 2013 році.

- Маємо сформувати робочу групу і оцінити кліматичні ризики, наявні в вашому місті. Першочергово слід виокремити найбільш уразливі сектори, котрі потребують невідкладних заходів, - розповіла національна експертка європейської ініціативи «Угода мерів - Схід» в Україні Оксана Кисіль.

«Еко форум-2020» триватиме три дні – 28, 29 і 30 травня. Перший день планується присвятити кліматичній тематиці – обговоренню реформування законодавства, перспектив у галузі, а також проведенню секцій на тему зміни клімату й адаптації до наслідків цього явища.

- Такого масштабного заходу, присвяченого саме цій тематиці, дотепер в Україні не було. Очікуємо, що цього року вдасться розширити географію форуму й залучити більшу кількість учасників, ніж у попередні роки, - зазначив начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.