У Запоріжжі обговорили проблему булінгу в школах

13.03.2020 17:15

Сьогодні відбулася пресконференція представників міського департаменту освіти і науки на тему «Створення в навчальних закладах атмосфери, вільної від насильства та булінгу». Учасники обговорювали ситуацію в місті та способи попередження морального і фізичного цькування дітей в школах.

Тема булінгу в Запоріжжі не нова - протягом попередніх років у деяких школах міста вже траплялися інциденти, які були близькі до терміну «булінг». Однак останнім часом ситуація покращилася - кажуть фахівці. За їх словами, за минулий рік не набралося й десяти підтверджених випадків морального або фізичного цькування дитини.

За визначенням експертів, булінг - це систематичне пригнічення особистості, фізичне або психологічне навмисне заподіяння шкоди протягом тривалого часу.

За ці дії для кривдника передбачена адміністративна відповідальність: суспільні роботи від 20 до 40 годин або штрафи - від 850 до 3400 грн. Також за інцидент у навчальному закладі несе відповідальність директор.

За словами представників міського департаменту освіти і науки, зараз створені умови, щоб запобігти проявам булінгу в школах.

- Ми вирішили, що набагато ефективніше не боротися з проблемою, а займатися її попередженням. Зараз працюємо над тим, щоб створити сприятливе середовище в навчальних закладах. Ми вже розробили план превентивних заходів. Наприклад, склали накази для шкіл, в яких прописали план профілактичних і методичних заходів. Також нещодавно ми провели медіачелендж серед школярів, де кожен міг створити свою відеороботу на тему «Стоп, булінг». Учні багатьох навчальних закладів з ентузіазмом сприйняли нашу ініціативу, - розповіла завідуюча навчально-методичного центру департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Оксана Гусак.

Якщо школяр зазнав цькування і жорстокості в навчальному закладі, він або його батьки можуть зателефонувати на загальнонаціональну гарячу лінію 15-47 і отримати консультацію. Фахівці кажуть, що телефон довіри користується чималим попитом - за місяць психологи прийняли понад 1700 дзвінків з усієї України.