У Запоріжжі посилюють карантин

16.03.2020 14:20

З завтрашнього дня у Запоріжжі мають припинити роботу магазини, окрім продуктових, ринки, торгово-розважальні центри, розважальні та спортивні заклади. Працюватимуть лише продуктові, господарчі магазини, аптеки, АЗС. Рішення прийняте до особливого розпорядження. Дотримання заходів карантину перевірятимуть. Порушників притягатимуть до відповідальності. Про це повідомив сьогодні міський голова Володимир Буряк.

З вівторка, 17 березня, у Запоріжжі впроваджуються додаткові карантинні заходи для попередження розповсюдження коронавірусу. Про це заявив сьогодні міський голова Володимир Буряк. Рішення міського голови сьогодні підтримали на засіданні міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Під час засідання комісії розглядалися заходи щодо попередження розповсюдження захворювання, введення додаткових карантинних заходів. Міський голова Володимир Буряк наголосив, що у Запоріжжі на даний момент випадків коронавірусу не зафіксовано. Однак краще заздалегідь вжити додаткових попереджувальних заходів, адже ситуація в багатьох країнах світу досить складна.

- Саме тому з 17 березня у Запоріжжі будуть введені додаткові заходи. Буде припинена робота торгово-розважальних центрів, закладів культури та відпочинку. Тимчасово буде припинена робота об’єктів загального користування. Серед них всі магазини, об’єкти торгівлі, ринки. Окрім продуктових, господарчих магазинів, аптек, АЗС. Не повинні працювати кінотеатри, музеї, галереї, бібліотеки, ресторани, кафе та інші заклади громадського харчування, дитячі розважальні центри та клуби, спортивні заклади, - зазначив Володимир Буряк.

У бюджетних установах керівники мають визначити кількість працівників, які необхідні для забезпечення роботи. При цьому заробітна плата працівників повинна зберігатися, тобто їх не повинні відправляти у відпустку за власний рахунок.

Громадський транспорт працюватиме у звичному режимі. Однак запоріжців просять максимально обмежити пересування містом.

Комісія з питань техніки безпеки та надзвичайних ситуацій підтримала таке рішення. Дотримання карантинних норм перевірятимуть. До перевірок залучать правоохоронців, працівників інспекції з благоустрою, інспекторів з паркування і т.д. Інформація про порушників передаватиметься правоохоронцям.

Керівників, власників закладів, організацій, установ, незалежно від форм власності, які не виконують вимоги карантину притягатимуть до відповідальності. Порушників не лише штрафуватимуть. Юристи нагадали, що невиконання заходів, спрямованих на попередження розповсюдження інфекційних захворювань, несе загрозу життю та здоров’ю людей. У цьому випадку може застосовуватися і кримінальна відповідальність.

Зазначимо, місто також реалізує комплекс заходів для боротьби з поширенням захворювання. На них у бюджеті міста передбачать 100 млн гривень.