У Запоріжжі тривають рейди з перевірки дотримання карантину

18.03.2020 14:18

З 12 березня й до 3 квітня почав діяти загальнонаціональний тритижневий карантин у зв’язку з загрозою поширення небезпечного вірусу COVID-19. Відучора стартували перевірки дотримання ряду обмежувальних заходів у торгово-розважальних центрах, магазинах, закладах громадського харчування, місцях стихійної торгівлі та на ринках. Тримають руку на пульсі та фіксують порушення представники 10 спеціально створених міською владою мобільних груп.

Нагадаємо, на період карантину у Запоріжжі призупинено роботу всіх закладів, виняток складають супермаркети, зоо- і продуктові магазини, а також ті, які пропонують товари господарського призначення та засоби зв’язку. Працюватимуть також АЗС, СТО, шиномонтажні сервіси, аптеки і банківські установи. Закладам громадського харчування дозволено здійснювати доставку замовлень. 

Дотримання запровадженого режиму контролюють 10 мобільних груп. За кожною чітко закріплені території районів міста, а також комунальні та приватні ринки. До їх складу ввійшли працівники районних адміністрацій, інспекції з благоустрою, управління з питань праці, відділу «Служби інспекторів з паркування» департаменту правового забезпечення та правоохоронці.

- Вчора було здійснено перевірку території нашого міста. Зі всіма підприємцями, які мали «зачинитися» згідно з постановою Кабінету Міністрів, була проведена роз’яснювальна робота. Загалом впродовж дня кожна група об’їхала 200-300 магазинів і зафіксувала від 5 до 15 порушень. Хочу звернутися ще раз до представників підприємств міста з розумінням поставитися до цих заходів. Ця практика впроваджена не тільки у нашому місті, а й в країні загалом, - розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Сьогодні мобільні групи продовжили рейдові перевірки. Першочергово навідалися за тими адресами, де вчора були оголошені попередження. У разі повторного порушення правил карантину – відповідальні особи будуть притягнені до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності.

Так, мобільна група Вознесенівського району перевірила роботу закладів громадського харчування та побутового обслуговування населення, розташованих по вул. Сталеварів – загалом близько 40 об’єктів. 

Роз’яснювальну бесіду провели з власником магазину з продажу меблів.

- Цього разу обмежилися сповіщеннями, не було зафіксовано жодного факту саме ведення господарської діяльності суб’єктами господарювання. Зазначу, що до закладів, котрі не зачиняються, висунуто ряд обмежень. Продавці зокрема мають бути одягнені у засоби індивідуального захисту – рукавички і маски. Приміщення слід провітрювати, а поверхні дезінфікувати. Крім того, уникати скупчення людей, тобто одночасного перебування більше 10 осіб, - зазначила головна спеціалістка управління з питань праці Запорізької міської ради Аліна Полига.

До кінця карантину такі перевірки триватимуть щоденно у кожному районі міста.