Звернення міського голови Володимира Буряка

18.03.2020 17:40

Шановні запоріжці! Останні дні видалися для нас всіх дуже стресовими. Ми звикаємо жити в реаліях карантину. Перш за все я хочу подякувати всім, хто з розумінням поставився до введення вимушених заходів у місті. Ситуація в Запоріжжі стабільна. Продукти, паливо, медикаменти – все є з запасом. Хворих на коронавірус наразі немає, в тому числі й завдяки карантинним заходам.

Разом з тим є люди, які розхитують ситуацію та використовують паніку заради наживи. Я цього не допущу! До мене дійшли розмови про те, що деякі водії заявляють пасажирам про підвищення вартості проїзду через те, що кількість пасажирів у транспорті тепер має бути обмежена. Якщо совість таке їм дозволяє, то я запевняю, що не дам їм цього зробити! Карантин закінчиться, коронавірус вщухне, а ті, хто вирішив на ньому нажитися, в місті працювати не будуть! Я це вам гарантую!

Також ми вводимо контроль цін на продукти першої необхідності. Є домовленість з супермаркетами, що підвищувати їх вартість вони не будуть. Дав доручення профільним підрозділам міської ради знайти механізм збуту певних видів продукції, яка залишилася нереалізованою на закритих ринках. Розпочато переговори з торгівельними мережами.

Розробляємо механізм доставки продуктів та медикаментів людям з інвалідністю, маломобільним і пенсіонерам, яким нікому придбати та принести все необхідне. Ці люди не залишаться наодинці з проблемами, вони будуть забезпечені адресною допомогою.

Лікарні міста готові в разі потреби приймати хворих. Першочергово вони направлятимуться до обласної інфекційної лікарні. До переходу в обсервацію готові дві міські лікарні - №7 та №8, палати вже обладнані. Якщо буде необхідно, перепрофілюємо ще дві лікарні.

Медичні заклади та лікарі забезпечені всім необхідним – від засобів індивідуального захисту до обладнання. До вже існуючих 63 сучасних апаратів штучної вентиляції легень ми придбаємо ще 25 та стільки ж моніторів пацієнтів. Замовлено 3500 експрес-тестів на виявлення коронавірусу. Для лабораторного центру закупимо реагенти. Буде придбано аналізатори газу крові, наркозно-дихальні апарати, кисневі концентратори, легеневі УЗД. Повністю будуть закриті потреби в дезінфікуючих засобах для лікарень та лікарів.

На найближчому засіданні сесії я ініціюю вирішення низки важливих питань:

Перше. Місто вже передбачило 100 млн грн на боротьбу з коронавірусом. На сесії маємо остаточно перерозподілити кошти.

Друге. Податкові канікули для бізнесу – прерогатива центру. Я вже направив туди своє звернення. Що можемо зробити на міському рівні: запропоную депутатам звільнити до 1 червня від плати за землю (земельного податку та орендної плати) користувачів земельних ділянок комунальної власності на території Запоріжжя, а також звільнити від орендної плати за користування нерухомим майном комунальної власності.

Третє. Не варто забувати й про проблему тубдиспансерів. Я й раніше наполягав, а зараз тим паче. Закривати їх не можна! Так, фінансування цих установ – турбота області. Але я не можу залишити ситуацію без уваги, адже це матиме дуже серйозні наслідки! Тому, як і обіцяв, для співфінансування диспансерів з міського бюджету виділяються кошти в розмірі близько 10 млн грн.

Що стосується сесії. Враховуючи те, що в місті карантин, на засідання будуть допущені лише депутати та представники міської влади, але воно транслюватиметься онлайн на телеканалі Z.

Користуючись нагодою, звертаюсь до працедавців, орендодавців з проханням врахувати цю надзвичайну ситуацію та піти назустріч працівникам, орендарям та знаходити взаєморозуміння в складних ситуаціях. Давайте поважати один одного.

Запоріжці, закликаю вас! За можливості залишайтеся вдома! Зараз – саме той час, щоб кожному з нас проявити мудрість, відповідальність, людяність та повагу до інших! Ми маємо об’єднатися, зберігати спокій і здоров’я!

Відеоверсія звернення за посиланням.