Супермаркети, які підвищили ціни на соціально значущі товари, примусять їх знизити

20.03.2020 14:15

Питання стримування цін на продовольчі товари першої необхідності у запорізьких супермаркетах обговорювалися сьогодні у міськвиконкомі. Про ситуацію міському голові Володимиру Буряку доповів Валерій Еделєв. За словами радника міського голови, на даний момент ціни на соціально значущі продовольчі товари вдається утримувати. Хоча є окремі винятки. Інформація ж про підвищення цін, яка отримала розповсюдження сьогодні, стосується товарів, які не входять до категорії продуктів першої необхідності.

У Запоріжжі визначено перелік з 29 соціально значущих продовольчих товарів, які реалізуються у супермаркетах міста. Серед них яловичина, свинина, сало, курятина, молоко, сир, сметана, масло, яйця, олія, цукор-пісок, хліб, борошно, макаронні вироби, пшоно, рис, гречка та деякі інші крупи, картопля, капуста, морква, цибуля, яблука.

За дорученням міського голови Володимира Буряка профільні служби провели перемовини з торговельними мережами щодо недопущення підвищення цін на соціально значущі продукти харчування. Представники торговельних мереж запевнили, що не планують підвищення.

- Ми щоденно постійно моніторимо вартість 29 соціально значущих продовольчих товарів у торговельних мережах міста. На даний момент більшість супермаркетів виконують свої обіцянки. Ціни збережено на попередньому рівні. Однак у кількох невеликих торговельних мережах зафіксоване зростання цін на окремі види молочних продуктів, зокрема вершкове масло, - зазначив Валерій Еделєв.

Зростання торкнулося зокрема лише деяких сортів вершкового масла у торговельних мережах «Апельмон», «Копейка», «ССС:)». Вартість інших видів масла залишилася незмінною.

- Всі мають розуміти, що моніторинг цін стосується саме соціально значущих товарів. Тут торговельні мережі виконують свої обіцянки. У той же час ми не контролюємо ціни на продукти, які не є товарами першої необхідності. Копчену ковбасу, червону ікру, екзотичні фрукти та інше, - зазначив Валерій Еделєв.

Разом з тим у подальшому рівень цін на продовольчі товари у роздрібних магазинах залежатиме від оптових постачальників, які працюють на загальнодержавному рівні.

Міський голова Володимир Буряк доручив перевірити отриману від торговельних мереж інформацію безпосередньо на місці, у працюючих супермаркетах. У тому числі і реагуючи на повідомлення запоріжців про необґрунтоване підвищення цін. Подібне підвищення цін є неприпустимим, ціни мають бути знижені.

Перевірку мають провести представники департаменту розвитку підприємництва та надання адміністративних послуг міської ради. За підсумками цієї перевірки Володимир Буряк доручив зібрати нараду за участю керівників торговельних мереж, які працюють у Запоріжжі.