Запорізьким супермаркетам пропонують купувати овочі у місцевих виробників, щоб не допустити зростання цін

20.03.2020 19:48

Керівників всіх великих торговельних мереж працюючих у Запоріжжі сьогодні наприкінці дня зібрали у міськвиконкомі. Головна тема обговорення – ситуація з цінами на продовольчі товари першої необхідності та недопущення необґрунтованого їх зростання. Представникам супермаркетів нагадали про необхідність виконувати обіцянки щодо збереження цін на попередньому рівні.

В умовах карантину необхідно не допустити підвищення цін на соціально значущі продовольчі товари. Для цього потрібна спільна робота влади та великих торговельних мереж. Міська влада готова для цього застосовувати всі існуючі механізми. Буде продовжено щоденний моніторинг цін на продукти вказаної категорії. По відношенню до порушників, які необґрунтовано підвищують ціни, діятимуть жорстко. Саме ці питання сьогодні обговорювали у міськвиконкомі на нараді за участю представників торговельних мереж. Її зібрали за дорученням міського голови Володимира Буряка.

- Сьогодні важливо спільними зусиллями не допустити зростання цін на продовольчі товари першої необхідності. Зрозуміло, що ваша робота залежить від рішень головних офісів ваших торговельних мереж. Якщо необхідно ми направимо відповідні звернення туди, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

На нараді були присутні представники всіх великих мереж супермаркетів, які працюють у Запоріжжі. Зокрема «Сільпо», «Варус», «АТБ», «Ашан» та інші. Так представники мережі «Сільпо» повідомили, що у них ціни на товари вказаної категорії залишилися незмінними. Не підвищували ціни, зокрема, і у «Ашані».

Присутні наголошували, що у подальшому все залежатиме від рівня оптових цін за якими закуповуватимуть нові партії продуктів. Саме це завжди є головною причиною коливання цін. Представники міської влади наголосили, що у цій ситуації супермаркети не повинні підвищувати рівень торгівельної надбавки на такі товари, встановивши її на мінімально можливому рівні.

Зокрема представники торговельних мереж зазначили, що існує загроза підвищення оптових закупівельних цін на овочі. На капусту, картоплю, моркву, цибулю та інші овочі борщового набору. Проблема у тому, що закуповуються вони торговельними мережами переважно централізовано, а не на території Запорізької області. У результаті ціни зростають у тому числі і за рахунок вартості доставки.

- Пропонуємо вам закуповувати овочі у місцевих фермерів. Ми надішлемо звернення до обласної державної адміністрації для того, щоб вони створили для вас таку можливість, фермери привозили овочі на продаж. Це дозволить вам не підвищувати ціну на вказані товари, - наголосив радник міського голови Валерій Еделєв.