За кожного звільненого працівника під час карантину передбачається штраф

24.03.2020 14:25

З 12 березня на всій території України введено тритижневий карантин. У цей період, відповідно до закону про протидію коронавірусу, за рішенням роботодавця працівники можуть працювати дистанційно, або піти у неоплачувану відпустку. А от за звільнення керівників чекає штраф.

Як розповів начальник управління з питань праці Запорізької міської ради Юрій Швець, звільнення співробітників під час дії карантину – неприпустиме. У такому випадку, керівникам загрожує штраф від 34 000 до 51 000 гривень, або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, або ж виправні роботи на строк до 2-х років.

- Працівники, яких незаконно звільнили, можуть зателефонувати за номером «102», або звернутися до поліції із заявою відповідно ст. 172 ККУ – це грубе порушення законодавства про працю, що полягає у незаконному звільненні працівника. Під час прийому особи на роботу, з нею укладається трудовий договір, в якому прописуються певні умови праці. Вони є обов’язковими, як для працівника, так і роботодавця. Тому останні не можуть нехтувати правами працівників під час запровадження карантину. Це кримінальний злочин, - зазначив Юрій Швець.

Також, на весь період карантину працівники мають право оформити відпустку – оплачувану, або ж «за свій рахунок».

- Працівник може написати заяву і піти у відпустку без збереження заробітної плати. Дана норма додана до ст. 84 КЗпП. Зазначу, що відсутність у період карантину не включається у загальний термін, тобто за ним зберігаються передбачені частиною другою цієї статті 15 календарних днів на рік такої відпустки, - додав Юрій Швець.

Роботодавець може доручити працівнику виконання роботи вдома – без виходу на підприємство. Така можливість передбачена ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)». В межах повноважень керівника введення позмінного графіку і зміна режиму роботи підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформація про такі зміни повинна доводитися до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів.

На період карантину забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Так, управлінням з питань праці Запорізької міської ради тимчасово призупинені інформаційні та інспекційні відвідування.

Втім, працівники відомства долучилися до роботи мобільних груп, котрі перевіряють дотримання обмежувальних заходів у місті.

До їх складу також ввійшли працівники районних адміністрацій, інспекції з благоустрою, відділу «Служби інспекторів з паркування» департаменту правового забезпечення та правоохоронці.