У програмі «Черговий по місту» обговорили актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя

27.03.2020 15:28

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на каналі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 26 березня гість студії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров, відповідав на питання запоріжців, які вони задавали і телефоном прямого ефіру, і в соціальній мережі «Фейсбук».

На початку програми «черговий по місту» розповів, що важливого відбулося у Запоріжжі протягом минулого тижня.

Головною подією тижня, що минув, стало запровадження карантину через поширення коронавірусної інфекції. 

- Не лише Запоріжжя, Україна, весь світ бореться з коронавірусом. Кожен день уся країна, регіональні штаби приймають зважені та важливі рішення, щоб не допустити поширення коронавірусної інфекції. Заходи, яких вживає міська влада Запоріжжя, керуючись рекомендаціями та рішеннями центральної влади, покликані забезпечити спокій громадян, нормальне функціонування та готовність міста для того, щоб максимально швидко та безпечно пройти цей карантин, - зазначив Анатолій Пустоваров.

У Запоріжжі лабораторно підтверджені 5 випадків захворювання на коронавірус, тому місто продовжує відпрацьовувати протиепідемічні алгоритми. Заступник міського голови закликав запоріжців не піддаватись паніці та користуватись лише офіційними джерелами інформації. Одним з таких є Telegram-канал COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ, який запустила міська влада для того, щоб інформувати містян про кількість хворих на коронавірусну інфекцію, а також про усі заходи, які вживають у Запоріжжі, аби не допустити поширення інфекції.

Анатолій Пустоваров наголосив, що карантинні заходи, які ввели у Запоріжжі, додають багато незручностей містянам, але саме завдяки таким рішучим та жорстким діям зменшується кількість контактів між людьми, що дозволяє уповільнити розповсюдження коронавірусу.

Обмеження вплинули й на економіку міста. На сесії міської ради, що відбулася 25 березня, депутати прийняли низку звернень до центральної влади, які мають на меті підтримати малий та середній бізнес, запоріжців, які втратили через карантин роботу, встановити контроль за цінами на продукти харчування, та вирішити нагальны проблеми бюджету Запоріжжя. Ці питання відносяться до повноважень держави, і вирішуватись повинні на найвищому рівні. Зі свого боку місцева влада також прийняла низку заходів щодо підтримки економічного сектору.

- На сесії ми прийняли рішення про скасування орендної плати за користування комунальними приміщеннями для підприємців, які не працюють під час карантину. Крім того, ми виділили додаткові кошти у розмірі 100 млн грн на те, щоб посилити медичну галузь на час карантину. Вони будуть спрямовані на придбання 25 апаратів штучної вентиляції легень, супутню апаратуру, допомогу обласній інфекційній лікарні та обласному лабораторному центру, захист медичного персоналу, - розповів Анатолій Пустоваров.

Крім того, заступник міського голови зазначив, що з середи у Запоріжжі ввели режим надзвичайної ситуації. Це не надзвичайний стан, тому запоріжцям не варто панікувати. Створена комісія, яка займатиметься питаннями ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Буде опрацьовано комплекс додаткових заходів, які будуть впроваджувати для попередження розповсюдження коронавірусу в умовах надзвичайної ситуації. Однак впроваджувати їх будуть лише після прийняття комісією відповідних пропозицій.

Також Анатолій Пустоваров відповів на запитання, які містяни ставили телефоном прямого ефіру і в соціальній мережі «Фейсбук». Зокрема запоріжці цікавились можливістю заміни імпортних овочів товарами власного виробництва, питаннями оренди за комунальне майно, обслуговування пацієнтів з коронавірусом, які не мають декларацій з сімейним лікарем. Заступник міського голови зауважив, що допомога буде надана, при цьому необхідно взяти з собою документи, щоб одразу вкласти декларацію на медичне обслуговування. Також містяни запитували, чи можна під час карантину ходити на риболовлю, як контролюють дотримання умов карантину в місті тощо.