Відбулось позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

27.03.2020 18:54

Сьогодні, 27 березня, у великій залі міськвиконкому відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під головуванням радника міського голови Запоріжжя Валерія Еделєва. На комісії затвердили склад спеціального штабу для оперативного управління заходами по недопущенню подальшого розповсюдження коронавірусної інфекції та заслухали звіти керівників профільних департаментів та управлінь про проведену роботу.

Спеціальний штаб для оперативного управління заходами по недопущенню подальшого розповсюдження коронавірусної інфекції створеноза дорученням міського голови Запоріжжя Володимира Буряка у зв’язку з оголошенням у місті надзвичайної ситуації. На сьогоднішньому засіданні було затверджено його основний склад.

Керувати роботою штабу призначено радника міського голови Валерія Еделєва, його заступником визначено директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Валерія Зломиногу. Також до складу штабу увійшли керівники департаменту надання адміністративних послуг та підприємництва, департаменту охорони здоров’я, управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку, управління з питань попередження надзвичайних ситуацій, міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області, відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділ «Державна установа «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України», Дніпровського відділу ГУ Нацполіції у Запорізькій області, управління Патрульної поліції у Запорізькій області.

На засіданні комісії було оголошено актуальні дані по захворюваності на коронавірусну інфекцію у країні та регіоні. Завідувач ВП «Запорізький міський відділ «ДУ Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Хомутов повідомив, що на сьогоднішній день у країні зареєстровано 218 лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом у 17 областях та місті Київ. З них – 4 людини одужали, 5 летальних випадків.

- У Запорізькій області нині 38 підозр на коронавірус, 22 з них – у місті Запоріжжі. Лабораторно підтверджено 8 випадків, 5  - у Запоріжжі (на момент проведення наради), інші – в області. Усі хворі з Запоріжжя перебувають в обласній інфекційній лікарні, почувають себе задовільно та отримують необхідне лікування. Під час епідрозслідування виявлено 36 контактних осіб, усі вони на даний час перебувають на самоізоляції та під наглядом сімейних лікарів. Зазначу, що наразі лабораторія забезпечена тест-системами та працює у цілодобовому режимі, - розповів Володимир Хомутов.

Також на комісії керівники профільних департаментів та управлінь відзвітували про проведену роботу щодо недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції. Звіти стосувалися проведення обов’язкових дезінфікуючих заходів у житловому фонді міста, громадському транспорті тощо.

- Питання дезінфекціїї транспорту було відпрацьоване у нас ще з лютого. Нині цією роботою займаємося активно. Усі маршрути працюють. Відсьогодні вводимо нові зміни. У громадському транспорті люди повинні перебувати обов’язково у масках. Також за рішенням Кабміну тепер можна перевозити 50% пасажирів від загальної кількості посадкових місць, вказаної у техпаспорті транспортного засобу. Стосується це, насамперед, великогабаритних автобусів, тролейбусів тощо, адже там кількість місць більша за маршрутки. У останніх  - обмеження суттєво не зміниться. Також із департаментом охорони здоров’я відпрацьоване питання перевезення медичних працівників – їм видані спеціальні посвідчення, які надаватимуть їм право першочергового проїзду у громадському транспорті. Кондуктори будуть займатися роз’яснювальною роботою з цього приводу, - зазначив начальник управління з питань транспорту та зв’язку Запорізької міської ради Олександр Власюк.

Директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова розповіла про готовність медичних закладів до прийому пацієнтів та забезпеченість небхідним медичним обладнанням та препаратами.

- Первинна ланка нині займається оглядом і наглядом за людьми, які контактували з інфікованими. Зокрема сьогодні вранці обстежено 13 осіб. Щодня отримуємо список таких пацієнтів, за якими маємо наглядати 14 днів. Також нагадаю, що на сьогодні визначені основні госпітальні бази, у яких перебуватимуть хворі на коронавірус. Головна – обласна інфекційна лікарня. Для госпіталізації вагітних відведено 4-й пологовий будинок. У разі необхідності підключаться 2 міська лікарня (для госпіталізації хворих із хірургічною патологією) та 7 міська лікарня ( для госпіталізації хворих з соматичною патологією). Із останньої, у випадку великої заповненості, хворих з іншими діагнозами переводитимуть до 6-ї лікарні. Готовою до прийому дітей із коронавірусною інфекцією буде 5 дитяча лікарня. Також передбачені місця у 9-й міській лікарні, - розповіла Вікторія Ушакова.

На засіданні також нагадали про відповідальність за порушення правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та інфекційним захворюванням. Адміністративний штраф нині складає від 17 до 51 тисячі гривень. Передбачена і кримінальна відповідальність, яка сягає 8 років реального позбавлення волі.

Активно свою роботу продовжуватимуть і мобільні групи, що здійснюють перевірку дотримання карантинних заходів.

- Із 17 по 27 березня проведено рейди по 9 тисячам 298 об’єктам. Складено 280 актів реагування та 32 адмінпротоколи, - зазначив помічник міського голови Андрій Пятницький.

Нагадаємо, у Запоріжжі працює офіційний Telegram-канал, присвячений інформуванню щодо боротьби з поширення коронавірусу. Приєднатися до офіційного Telegram-каналу COVID-19.ЗАПОРІЖЖЯ можна за посиланням https://t.me/covid_zp.