У прямому ефірі запорізького телеканалу обговорили питання життєдіяльності міста під час карантину

03.04.2020 15:30

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 2 квітня до студії завітав заступник міського голови Віктор Гординський та відповів на питання, що найбільше турбували запоріжців. Їх адресували телефоном та в соціальній мережі «Фейсбук».

Першочергові питання, що обговорили в студії, стосувалися діяльності міста в плані недопущення розповсюдження коронавірусної хвороби. Заступник міського голови Віктор Гординський повідомив, що наразі в Запоріжжі створено спеціальний штаб, що контролює роботу усіх міських служб у цій галузі.

- Засідання наших фахівців відбуваються щодня. На зустрічах підбиваються підсумки роботи, надаються пропозиції щодо того, як місто забезпечити необхідними дезінфекційними засобами, спеціалізованим обладнанням, які заходи треба посилити, щоб уникнути великої кількості захворювань тощо, - зазначив Віктор Гординський.

Гість студії також нагадав, що наразі в Запоріжжі здійснюється щоденна дезінфекція місць загального користування. Зокрема обробляються зупинкові комплекси, дитячі та спортивні майданчики, під’їзди житлових будинків, об’єкти ліфтового господарства. Дезінфекційні заходи здійснюють працівники запорізьких комунальних підприємств та керуючих компаній. Для ОСББ передбачене виділення безкоштовних засобів дезінфекції.

- На сьогоднішній день уже всі голови запорізьких ОСББ отримали необхідні засоби. Із введенням карантину ми стикнулися з проблемою дефіциту дезінфікуючих речовин і почали терміново шукати шляхи вирішення цього питання. На пропозицію міського голови відгукнувся титано-магнієвий комбінат, який запропонував безкоштовно надавати гіпохлорит кальцію. Ця речовина має велику протимікробну дію, використовується ще з радянських часів і має на сьогодні дуже позитивну практику, - розповів заступник міського голови.

Нагадали під час ефіру й про посилення карантинних заходів. Нові обмеження передбачають обов’язкове перебування на вулиці у захисних масках, заборону пересування людними місцями групами в складі понад 2-х осіб, заборону самостійного пересування містом дітям віком до 14 років, заборону перебування на дитячих та спортивних майданчиках, заборону проведення пікніків та масових заходів. Проїзд у громадському транспорті дозволений лише у захисній масці, а кількість пасажирів у салоні не має перевищувати 50% від загальної кількості сидячих місць.

- Хочу зазначити, що за дорученням міського голови для медиків передбачене право першочергово проїзду в громадському транспорті. Управління транспорту та зв’язку вже провело велику інформаційну роботу з перевізниками з цього приводу. Таке рішення було прийняте в зв’язку з посиленням навантаження на медичну сферу. Також додатково організовані маршрути, які довозять працівників, які живуть за межами міста, до лікарень і додому. Виділені кошти на придбання паливно-мастильних матеріалів, - повідомив Віктор Гординський.

Дотримання всіх вказаних умов карантину продовжують перевіряти мобільні групи, до складу яких входять правоохоронці, представники Держпродспоживслужби, інспекції з благоустрою, працівники юридичних відділів міськради тощо.

Також Віктор Гординський відповів на запитання запоріжців, які вони ставили телефоном та в соціальній мережі «Фейсбук». Зокрема містяни цікавились роботою ринків та супермаркетів під час карантину, наявністю захисних масок та інсуліну у запорізьких аптеках, режимом роботи громадського транспорту.