У зв’язку з карантином призначення субсидій спрощено

03.04.2020 14:49

Через тривалий карантин органи центральної влади спростили норми та процедуру призначення субсидій. Про це повідомили у міському управлінні соціального захисту населення. За їх словами, нововведення більш зручні та вигідні для населення.

З 1 травня у департаменті соцзахисту населення знову почнуть призначати субсидії. Якщо раніше для продовження цих виплат треба було звертатись до спеціалістів, то тепер такої потреби немає. Кожен, хто отримує субсидію, автоматично перейде до наступного періоду.

Це стосується навіть тих, хто отримав субсидію за рішенням комісії: це домогосподарства, де фактично мешканців менше, ніж зареєстровано; ті, хто не має доходів та не сплачує податкові внески; ті, хто орендує житло.

Також на період карантину на 50 % збільшені соціальні нормативи споживання для п’яти комунальних послуг: холодне та гаряче водопостачання, водовідведення, електро- та газопостачання для приготування іжі.

Для тих, хто звільнився у період карантину та став на облік до служби зайнятості, буде оформлюватися субсидія, а для розрахунку будуть брати лише суму допомоги по безробіттю.

Також на період карантину більш лояльні правила з’явились і для тих, хто не оплачує борги з реструктуризації чи їм припинено надання однієї з комунальних послуг через велику заборгованість. Таким громадянам не будуть скасовувати субсидію.

Ці державні виплати наразі можуть припинитися лише в двох випадках: якщо господарство переїхало на іншу адресу, чи якщо особа померла.

Але і це ще не все.

- Також ще одне спрощення – стосується розрахунку субсидії. До карантину ми планували збільшити норму для розрахунку субсидій. Коли розраховуємо обов’язковий відсоток платежу, ми беремо за базовий 15% від доходів особи. Останнім часом мали намір збільшити цей відсоток до 20%. Але тепер не будемо цього робити через карантин, - розповіла заступниця начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко.

Також в управлінні соцзахисту зазначили – всі виплати профінансовані та виплачуються в повному обсязі.

Всі подробиці про карантин - на офіційному Телеграм-каналі.