У Запоріжжі інспектори з паркування склали більше 400 протоколів про порушення правил стоянки автомобілів

06.04.2020 17:19

У Запоріжжі продовжує роботу служба інспекторів з паркування. Вона була створена на базі департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради для того, аби контролювати, як водії дотримуються правил зупинки та стоянки автомобілів. У свій перший рейд працівники служби вийшли на початку березня. Спочатку інспектори проводили роз’яснювальну роботу, однак одного з порушників ще в перший день роботи служби притягнули до адміністративної відповідальності за паркування на пішохідному переході.

Загалом за місяць своєї роботи працівники інспекції з паркування склали більше 400 постанов про порушення правил дорожнього руху. Штрафи різні – від 255 грн за стоянку в зоні дії заборонного знаку до 510 грн за зупинку ближче ніж 10 метрів від пішохідних переходів, перехресть або зупинок. Кошти від сплати штрафів надходять до бюджету Запоріжжя. за місяць туди перерахували 81 тисячу гривень.

Як розповів заступник директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев, переважна більшість водіїв скористалися пільговим періодом, який передбачило законодавство, та сплатили штраф у розмірі 50% від нарахованої суми протягом 10 днів з моменту отримання постанови.

- Більше 70% водіїв добровільно сплатили цей штраф. І погодилися з тим, що паркуються без дотримання вимог законодавства. На жаль, у нас склалася така ситуація з нашого досвіду, що найбільшими порушниками, які не визнають свою провину і взагалі вважають, що вони можуть ставити машину де їм заманеться, є люди з інвалідністю. Вони не визнають свою провину взагалі і вважають, що вони не будуть нести відповідальність за порушення правил дорожнього руху, - зазначив Віктор Низовцев.

Тих містян, які відмовляються сплачувати штраф, очікує примусове стягнення коштів у подвійному розмірі через виконавчу службу.

Окрім безпосередньо рейдів вулицями, інспектори реагують на скарги, які запоріжці залишають у коментарях на сторінці інспекції у «Фейсбуці», а також за телефоном інспекції 067-613-65-43 у Viber та Telegram. Так, за зверненнями було здійснено понад 30 рейдів.

Найчастіше порушують правила дорожнього руху біля місць стихійної торгівлі, а також на центральних вулицях міста. Як зазначають у службі інспекторів з паркування, лише з часом, сплативши штрафи, водії звикнуть дотримуватись правил паркування.