На період карантину державні соціальні допомоги будуть перепризначені автоматично

07.04.2020 13:38

На сьогодні у місті Запоріжжі понад 36 тисяч сімей отримують різні види державної соціальної допомоги, яка призначається управлінням соціального захисту населення на 6 місяців. У багатьох термін закінчився 31 березня, або закінчується 30 квітня. Звичайно, у людей виникає багато запитань стосовно того, як бути далі, оскільки вони повинні принести необхідний пакет документів для продовження строку виплат.

Так, законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» управлінням соціального захисту населення дозволено продовжити деякі види державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми без звернень громадян – тобто в автоматичному режимі. Таких у Запоріжжі 3716.

Подовжені будуть наступні види допомоги:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям;
  • допомога на дітей одиноким матерям;
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі та рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність;
  • допомога особам, які проживають разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме;
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

- Ці всі види допомоги будуть подовжені автоматично до 1 червня поточного року. Далі стежитимемо за ситуацією і зважатимемо на тривалість карантину. Після зняття карантинних обмежень всі ці види допомоги будуть перераховані управліннями соціального захисту населення з урахуванням тих документів, які необхідні для призначення або перерахування цієї допомоги, - розповіла заступниця начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко.

Виплачуватиметься й державна соціальна допомога у разі, якщо термін повторного огляду МСЕК та ЛКК припадає на період дії карантину. Втім, після його завершення буде здійснено перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі поданої особою заяви та результатів переогляду медико-соціальної експертизи.

Подовжені автоматично також будуть всі соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам, які були призначені до періоду встановлення карантину.

- У нас є одна особливість – призначення і подовження допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюється тільки за рішенням комісії на підставі Акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яким підтверджується фактичне місце проживання. Так от, дві ці позиції зняті, тобто ми не будемо контролювати на період карантину фактичне місце проживання ВПО, а також складати Акти обстеження, - зазначила заступниця начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко.