Запорізькі лікарні продовжують отримувати засоби індивідуального захисту

08.04.2020 16:17

Захист лікарів, які протидіють поширенню коронавірусної інфекції, є пріоритетом. Саме тому міська влада приділяє підвищену увагу забезпеченню їх засобами індивідуального захисту та дезінфекції. Так, днями надійшла додаткова партія з 200 тисяч тришарових масок, яку саме розподіляють між комунальними медзакладами.

У ході минулої березневої сесії місто виділило 100 млн грн на боротьбу з поширенням коронавірусу. Кошти призначені для забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту, дезінфекції, медикаментами і виробами медичного призначення для здійснення реанімаційних заходів. Передбачена й закупівля дихального обладнання, тобто апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів, пульсоксиметрів та моніторів пацієнта. Це все стане у нагоді у випадку великого напливу хворих.

- Ми продовжуємо отримувати засоби індивідуального захисту, які були закуплені за кошти міста, вже майже всі надійшли. Завершуємо їх розподіл між медзакладами. Якщо говоримо про маски, вони бувають одноразові і багаторазові, а є з високим ступенем захисту. Останні зокрема використовуються медичними працівниками там, де активно проходить забір крові - це стаціонари, які надають допомогу хворим на коронавірус. Такими масками наші медичні працівники забезпечені. Що ж до їх кількості, якщо хворими будуть заповнені абсолютно всі лікарні, які передбачені для цього, то таких масок вистачить на два-три тижні, деяких засобів на місяць. Якщо процес нам вдасться стабілізувати і захворюваність не буде піково наростати, тоді цих засобів вистачить на місяць-три, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Запас засобів індивідуального захисту має й КНП «Міська дитяча лікарня № 5». Заклад знаходиться в списку опорних і готовий, у разі виявлення коронавірусної інфекції, госпіталізувати маленьких пацієнтів.

- Наявної кількості рукавичок, халатів, респіраторів, масок, бахіл, а також більше 200 ізоляційних костюмів вистачить на два тижні, якщо всі ліжко-місця будуть зайняті хворими. За інших умов – це місячна норма, адже на даний час у Запоріжжі не зафіксовано жодного лабораторно підтвердженого випадку інфікування коронавірусом дитини, - зазначив директор КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко.

Для прийому пацієнтів з COVID-19 у медзакладі відвели окрему будівлю, яка раніше виконувала функції неонатального блоку. На першому поверсі розташовувалося відділення інтенсивної терапії для новонароджених, а на другому – їх подальшого виходжування, або так зване відділення патології. Ці структури перевели в головний корпус, а вивільнені приміщення облаштували для дітей з виявленим коронавірусом.

Одночасно тут готові розмістити до 12 маленьких пацієнтів у тяжкому стані, які потребують підключення до апаратів штучної вентиляції легень. Також підготували 21 бокс для дітей у стані середньої тяжкості, які можуть перебувати у медзакладі разом з батьками.

Нагадаємо, перший транш засобів індивідуального захисту для медпрацівників, придбаний за кошти міського бюджету, був презентований на початку квітня у міській лікарні № 10.

Також зазначимо, що всі актуальні новини й базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ.