У програмі «Черговий по місту» обговорили актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя

17.04.2020 15:00

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. Так, 16 квітня гостем став заступник міського голови Анатолій Пустоваров і відповів на всі запитання глядачів, що надійшли на телефон студії, а також у соціальній мережі «Фейсбук».

Отож, спочатку гість програми розповів про події, які відбулись у Запоріжжі останнім часом. Як зазначив Анатолій Пустоваров, місто Запоріжжя, як і вся країна загалом, нині перебуває у стані карантину та боротьби з коронакризою.

- У цьому випадку є кілька напрямків. Перший - епідеміологічний. Ця хвороба, інфекція поширюється дуже швидко і несе загрозу. Я вважаю, що пандемія коронавірусу докорінно змінить наш устрій. Другий напрямок – медичний. Крім протиепідеміологічних заходів, тобто карантину, самоізоляції, розриву соціальних контактів, одне з головних завдань – це також діагностування та лікування важкохворих. І наша галузь охорони здоров’я, котра мабуть десятки років перебуває у форматі реформи, до цього не готова, як і медичні заклади інших країн. Ми зв’язуємося з лікарнями Італії, навіть Сполучених Штатів Америки, і там ті ж проблеми, хоч економіки не порівняти, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Заступник міського голови додав, що третій напрямок із вже згаданих - соціально-гуманітарний. Запроваджені карантинні обмеження призвели до мінімізації міжособистісних контактів і дуже велика кількість людей, а особливо літніх та самотніх, стикнулися з багатьма проблемами. Четвертий напрямок – економічний, адже малий та середній бізнес в умовах карантину опинився у скрутному становищі і потребує підтримки, у тому числі й з боку держави.

- Бюджет міста недоотримує 300-500 млн грн, можливо й більше. А це утримування міста у форматі життєзабезпечення, а також виплата заробітної плати працівникам тих же закладів охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери. Це виклик, і ми повинні з ним впоратися. Не піддаватися паніці, а робити все можливе - кожен на своєму відрізку відповідальності, - наголосив Анатолій Пустоваров.

Також додав, що за дорученням міського голови Володимира Буряка у Запоріжжі почали одразу вживати всіх необхідних заходів для стримування поширення коронавірусу, як тільки-но наша країна зіткнулася з цією проблемою. Так, у ході минулої березневої сесії міськради депутати спрямували 100 млн грн на боротьбу з недугою. Працівників медичних закладів міста забезпечили необхідними засобами індивідуального захисту. Запасів вистачить щонайменше на 2-3 тижні, а більш вживаних речей - рукавичок, шапочок та бахіл – на місяць.

Крім того, Анатолій Пустоваров нагадав, що у Запоріжжі пацієнтів з виявленим коронавірусом направляють на лікування до обласної інфекційної лікарні. Кілька комунальних медзакладів визначені опорними і готові за потреби ушпиталити таких хворих. 

Ще одне з важливих питань – завищення постачальниками вартості засобів індивідуального захисту. Як зазначив заступник міського голови, відповідний контроль цін має бути встановлений державою. 

Нагадаємо, що всі актуальні новини й базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ.