Володимир Буряк: «Ми не маємо права залишити тисячі мешканців Запорізької області без водопостачання»

22.04.2020 09:52

Тисячі мешканців селищ Балабине, Кушугум та Малокатеринівка вже з 1 травня могли залишитися без холодного водопостачання. Однак ця проблема має бути вирішена. Таке завдання міський голова Володимир Буряк поставив перед керівництвом міського комунального підприємства «Водоканал».

Запорізьке міське комунальне підприємство «Водоканал» забезпечує водопостачання не лише Запоріжжя, а й низки прилеглих населених пунктів. Це селища Балабине, Кушугум, Малокатеринівка. Для забезпечення водопостачання цих населених пунктів запорізький «Водоканал» за договором позички використовує мережі, які належать обласному комунальному підприємству «Водоканал».

Ситуація мала змінитися з 1 травня 2020 року. Обласний «Водоканал» планував повернути мережі собі, щоб самостійно забезпечувати вказані населені пункти водою. Адже угода позички щодо вказаних мереж між обласним та міським «Водоканалами» завершується 30 квітня. Відповідні дії були передбачені і на рівні області.

У результаті фактично з 1 травня водопостачання селищ Балабине, Кушугум, Малокатеринівка могло припинитися. Адже запорізький «Водоканал» вже не міг би користуватися мережами, а обласний «Водоканал» - не встигав би їх прийняти та забезпечити водопостачання. Наприклад, серед іншого цьому підприємству потрібно було б укласти нові договори з частиною споживачів на постачання води.

У цій ситуації керівництво селищ Балабине, Кушугум, Запорізького району, обласного «Водоканалу» звернулися за допомогою до міського голови Володимира Буряка та міського КП «Водоканал». Занепокоєність проблемою висловили і деякі депутати обласної ради.

Міський голова Володимир Буряк оперативно відреагував на ситуацію, наголосивши, що влада не має права залишати тисячі людей без водопостачання. Місто Запоріжжя готове сприяти вирішенню цього питання.

Володимир Буряк висловив точку зору, що єдиний шлях вирішення проблеми – подовження договору позички між обласним та міським «Водоканалами», хоча це і є додатковим навантаженням для міського підприємства. У результаті запорізький «Водоканал» зможе продовжити подавати воду до вказаних селищ за раніше укладеними договорами зі споживачами. Саме тому міський голова Володимир Буряк поставив завдання міському «Водоканалу» підготувати всі необхідні документи для подовження договору позички.

- Договір необхідно подовжити до кінця 2020 року. У результаті тисячі мешканців Запорізької області й надалі зможуть отримувати воду. У той же час у обласної ради, обласного «Водоканалу» буде час вирішити всі організаційні питання, - сказав Володимир Буряк.

Місто та КП «Водоканал» готові вирішити це питання. Тепер все залежатиме від оперативності дій обласної ради, якій підпорядковується обласний «Водоканал», та самого підприємства.

Зазначимо, у селищах Балабине, Кушугум, Малокатеринівка водопостачання отримують понад 15 тисяч мешканців. До того ж міський «Водоканал» постачає воду за тарифом, який приблизно на 7 гривень за кубометр менший, ніж тариф, який пропонує обласний «Водоканал». У результаті споживачі у вказаних селищах змушені були б платити майже у півтори рази більше за воду, якщо б вони все ж змогли її отримати від обласного «Водоканалу» вже з 1 травня.