Укладення договорів на комунальні послуги відтерміновано через карантин

22.04.2020 15:19

Впродовж року, починаючи з 1 травня 2019-го, запорожці мали визначитися з моделлю договірних відносин і укласти нові договори з концерном «Міські теплові мережі» на постачання гарячої води і теплової енергії. Їм пропонувалося обрати одну з чотирьох форм.

Мешканці будинку повинні провести загальні збори, прийняти рішення щодо вибору форми договору і оформити його протоколом. Відповідний витяг надати концерну «Міські теплові мережі». Такі договори необхідно було укласти до 1 травня 2020 року.

Якщо споживач не визначиться до цього терміну, то вважатиметься таким, що підписав індивідуальний договір без утримання внутрішньобудинкових мереж. Але поки в Україні діють карантинні обмеження, провести загальні збори співвласників будинку неможливо. Тому терміни вибору моделі договірних відносин і їх укладення подовжені. Їх можна буде оформити протягом п'яти місяців після завершення карантину.

У той же час НКРЕКП 17 березня 2020 переглянула тарифи на тепло і в травні затвердить на гарячу воду.

- Це будуть нові тарифи, згідно з новим законом «Про житлово-комунальні послуги» для нових договорів, - підкреслив генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек.

Для споживачів концерну тарифи будуть знижені на 10% порівняно з діючими. Але оскільки з вибором нових форм договорів абоненти ще не визначилися і відповідно не уклали договори, то й застосовувати їх поки ненемає можливсті. 

Як зазначають у концерні «Міські теплові мережі», є ще один шлях вирішення ситуації. Верховною Радою розглядається законопроєкт №2458, який, у випадку якщо співвласники самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин і не укладуть відповідний договір, дає право укласти індивідуальний, який буде публічним.

Документ, у разі прийняття Верховною Радою, буде опублікований на сайті концерну «Міські теплові мережі». Якщо впродовж місяця жителі не оголосять про вибір форми договору і не укладуть його на інших умовах, договір вважатиметься укладеним автоматично.

Це буде індивідуальний договір без обслуговування внутрішньобудинкових мереж – аналогічний нині діючому, який має публічний характер і набуває чинності впродовж місяця з дня його підписання. У результаті мешканці зможуть отримати тариф на 10% дешевше.