Всіх мешканців «інфікованого» запорізького гуртожитку протестують на коронавірус

25.04.2020 18:55

В одному з запорізьких гуртожитків в Олександрівському районі на даний момент виявлено 13 захворілих коронавірусом. Шляхи ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації обговорили сьогодні у міськвиконкомі. За дорученням міського голови Володимира Буряка було проведене засідання спеціальної комісії з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

В одному з гуртожитків захворіла жінка. У неї було виявлено симптоми коронавірусу. Жінку відправили до обласної інфекційної лікарні. Тестування підтвердило захворювання. Одразу після цього проведено тестування контактних осіб, які проживали на 5 поверсі гуртожитку. За підсумками перевірки, за результатами тесту, було виявлено ще 12 хворих. Це було встановлено у суботу, 25 квітня. Зазначимо, що хворі не мали симптомів коронавірусу. Наявність інфекції виявили завдяки ПЛР-тестуванню.

На ситуацію оперативно відреагував міський голова Володимир Буряк. За його дорученням сьогодні відбулось засідання спеціальної комісії з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. У ньому взяли участь представники міських служб, поліції, обласного лабораторного центру та інші.

У результаті було прийняте рішення визнати гуртожиток інфікованим об’єктом. Його закрито на карантин. Організовано пост поліції, який контролюватиме ізоляцію гуртожитку.

Зазначимо, у гуртожитку проживає понад 200 мешканців. Всіх виявлених хворих, які не мають симптомів, прийнято рішення госпіталізувати до 7-ї міської лікарні. Всіх хто проживав на 5 поверсі, контактуючи тим самим з хворими, але при цьому тестування не виявило інфекції, відправили на обсервацію до 8-ї міської лікарні. Зазначимо, цей медичний заклад був заздалегідь призначений для обсервації контактних осіб у яких не було виявлене захворювання.

У гуртожитку проводиться дезінфекція. Встановлюються контактні особи, які не проживали у гуртожитку, але контактували з захворілими – родичі, колеги по роботі, працівники, які обслуговували гуртожиток та інші. Їх також планується перевірити.

Медики також проведуть тестування на коронавірус всіх інших мешканців гуртожитку, які на даний момент повинні залишатися у режимі самоізоляції. Це розпочнуть робити вже сьогодні. Для цього залучать медиків, які відбиратимуть аналізи. За необхідності медиків супроводжуватимуть правоохоронці.

У випадку виявлення нових випадків захворювання планується діяти за попередньою схемою – хворих без симптомів відправлятимуть до 7-ї міської лікарні, контактних - до 8-ї міської лікарні. Ті хто не захворів та не контактував з хворими залишатимуться у режимі самоізоляції.

Міський голова Володимир Буряк проінформував запоріжців про надзвичайну подію на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук». Міський голова наголосив, що це ще раз підтверджує важливість дотримання карантинних вимог, закликав містян залишатися вдома.