Володимир Буряк звернувся до центральних органів влади з вимогою вирішити проблемні питання фінансування медицини

27.04.2020 13:10

Міський голова Володимир Буряк прокоментував наслідки другого етапу медичної реформи для Запоріжжя та медичної галузі міста. Зазначимо, що у результаті міські заклади стикнулися з тотальною нестачею фінансування за різними видами послуг. Загалом це складає 400 млн грн. Про це Володимир Буряк написав на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

З 1 квітня змінилися принципи фінансування послуг медичних установ другого рівня, тобто лікарень. Тепер кошти їм виділяються через Національну службу здоров’я України. Фактично це головна складова другого етапу медичної реформи. Однак у результаті це призвело до значного скорочення фінансування лікарень та низки негативних наслідків. У тому числі й для Запоріжжя. На цьому наголосив на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

- У результаті сьогодні ми стикаємося з тотальною нестачею фінансування медичної сфери міста з центру – за різними видами послуг вона складає 30-70%, а це 400 млн грн! Наприклад, на лікування інсульту лікарня отримує 16 тис. грн за реальної потреби в 30 тис. грн. Не зрозуміло, що буде зі стоматологіями, на певні послуги яких передбачено по 9 (!) грн, а на інші – взагалі жодної копійки, - зазначив Володимир Буряк.

Медзаклади, які перейшли в формат некомерційних комунальних підприємств, фактично стали банкрутами. Сума коштів, які виділяє НСЗУ, не покриває навіть зарплати. Про розвиток лікарень і підняття зарплат медикам мова взагалі не йде.

У нинішніх умовах важко знайти додаткові кошти в міському бюджеті. Адже тільки на боротьбу з коронавірусом Запоріжжя екстрено спрямувало 100 млн грн. Крім того, щороку місто виділяє десятки мільйонів гривень на придбання обладнання, ремонти медзакладів, міські програми, зокрема заміни кришталиків, ендопротезування, зубопротезування і т.д.

Ще одне важливе питання – перегляд самих пакетів медичних послуг. Адже у результаті фактично без належного державного фінансування опинилися багато важливих напрямків. Достатньо згадати протитуберкульозні диспансери.

- Тому я звернувся до центральних органів влади з вимогою терміново вирішити ці проблемні питання. Тільки перегляд бюджетної політики щодо медичної сфери, перегляд встановлених НСЗУ тарифів на медичні послуги дасть можливість зупинити шквал негативу як з боку лікарів, так і з боку пацієнтів. Ми не маємо права, особливо у час пандемії, допустити закриття лікарень, скорочення професійного персоналу, мотивації медпрацівників і погіршення якості обслуговування пацієнтів! Це призведе до тяжких наслідків, - наголосив Володимир Буряк.