Лікувальні заклади міста отримали чергову партію швидких тестів

28.04.2020 16:12

Додаткову партію у кількості 3200 експрес-тестів на COVID-19 сьогодні, 28 квітня, Центру первинної медико-санітарної допомоги № 10 передали фонди Ріната Ахметова і Вадима Новинського, а також компанія Метінвест. Найближчим часом їх пропорційно розподілять між усіма медзакладами міста.

Такі тести стануть у нагоді при обстеженні потенційно хворих на коронавірус, даючи змогу впродовж 10 хв. виявляти антітла до COVID-19. Останні в організмі людини з’являються на 5-7 день після зараження і свідчать про вже набутий імунітет.

Дійсно важливою є наявність цього діагностичного інструменту у Центрах первинної медико-санітарної допомоги, на базі яких функціонують виїзні бригади. На їх плечі лягає відвідування й огляд контактних осіб, а також хворих на коронавірус у легкій формі, які перебувають на амбулаторному лікуванні. Крім того, першими стикаються з ризиком зараження саме сімейні лікарі.

- Ми не знаємо, хто прийшов до нас на прийом, і зараз важливо не пропустити ці випадки захворювання і вчасно їх виявити. Саме тому, ці тести будуть нам дуже корисні. Вони прості у використанні, їх можна застосовувати як під час прийому, так і біля ліжка хворого, - розповіла директорка ЦПМСД № 10 Тетяна Глотова.

Партію експрес-тестів запорізьким лікарням благодійники передають вже вдруге. Як зазначив керівник «Зелений центр Метінвест Запоріжжя» Олександр Балаба, питання боротьби з коронавірусом нині актуальне й потребує консолідації зусиль.

- Ми, як громадянське суспільство, можемо внести свій вклад у боротьбу з недугою, дотримуючись всіх умов та рекомендацій, наданих лікарями. Держава теж повинна зі свого боку реагувати на ті проблеми й виклики, які постають перед нами. Фонди Ріната Ахметова і Вадима Новинського також зроблять все можливе, аби необхідна допомога надходила до медзакладів міста, - додав Олександр Балаба.

Зазначимо, що нині абсолютно всі лікувальні заклади Запоріжжя забезпечені достатньою кількістю швидких тестів на COVID-19. Вони були закуплені за бюджетні кошти й отримані за рахунок централізованого розподілу Міністерства охорони здоров’я, а також надані благодійниками.

- Тестування проводяться згідно з нормативною базою, наказами Міністерства охорони здоров’я за наявності показань, або підозри на інфікування, а також у невизначених випадках. Крім пацієнтів, тестуються також медичні працівники, які перебувають в осередках поширення інфекції, й особи, які контактували з хворими та інфікованими. Також було вирішено перевірити працівників соціальної сфери, водіїв автотранспорту, які теж потенційно належать до групи ризику зараження коронавірусом, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, місто Запоріжжя на боротьбу з недугою виділило 100 млн грн. Закуплено засоби індивідуального захисту для медиків, засоби дезінфекції, антисептики, медикаменти і вироби медичного призначення для здійснення реанімаційних заходів. Очікується надходження апаратів ШВЛ.

Запоріжців закликають не нехтувати правилами карантину і дбати про власну безпеку. Більше актуальної інформації, а також базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ.