За кожне незаконне звільнення у період карантину передбачається штраф

28.04.2020 17:20

Нині по всій країні триває загальнонаціональний карантин. У цей період, за рішенням роботодавця, працівники можуть працювати дистанційно, або піти у неоплачувану відпустку. А от за звільнення керівників чекає штраф.

Згідно з Указом Президента України щороку 28 квітня відзначається День охорони праці. Саме ця галузь на кожному підприємстві є запорукою його успішної та законної діяльності. Особлива увага роботодавцями має приділятись безпеці здоров’я працівників, а особливо в умовах пандемії коронавірусу.

Так, під час дії карантину в разі незаконного звільнення працівника роботодавцю загрожує штраф у розмірі від 34 тис. грн до 51 тис. грн, або позбавлення права обіймати певні посади, чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років, або ж виправні роботи до двох років.

- Підприємства, які працюють в умовах карантину, можуть долучати своїх працівників до дистанційної надомної роботи, або за їх бажанням відправляти у неоплачувані відпустки чи у щорічні, за згодою сторін і зі збереженням заробітної плати, - розповів начальник управління з питань праці Запорізької міськради Юрій Швець.

Також у місті Запоріжжі діють затверджені комплексні заходи щодо поліпшення стану виробничого середовища, гігієни праці та безпеки на 2020-21 рр. Головною метою є зниження рівня виробничого травматизму, професійної захворюваності працівників і створення належних безпечних умов праці на підприємстві.

- Цей комплекс включає 462 заходи і розрахований на два роки. В них задіяні 48 підприємств міста Запоріжжя. Передбачені кошти на охорону праці в цих заходах - 96,1 млн грн, - зазначив Юрій Швець.

Загалом від початку 2020 року управлінням з питань праці направлено близько 50 листів на підприємства, де відбулись випадки виробничого травматизму.