Володимир Буряк звернувся до запоріжців напередодні травневих свят

30.04.2020 16:30

Ситуація з захворюваністю коронавірусом у Запоріжжі. Стан забезпеченості медичних закладів міста засобами індивідуального захисту, дезінфекції, антисептиками. Закупівля додаткового медичного обладнання. Міська програма виходу з коронакризи. Недофінансування лікарень в умовах другого етапу медичної реформи. Цих та деяких інших питань міський голова Володимир Буряк сьогодні торкнувся у черговому зверненні до запоріжців.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що запоріжці вже втомилися від карантину. Однак проблема коронавірусу залишається, такими є реалії. Тому необхідно дотримуватися карантинних вимог. У тому числі й у дні травневих свят.

- Давайте ще трохи потерпимо задля того, щоб вже найближчим часом мати можливість виходити на вулицю, гуляти в парках і скверах, бачитися з близькими, а згодом – і відвідувати улюблені заклади, - наголосив Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що медичні заклади Запоріжжя забезпечені запасами засобів індивідуального захисту, дезрозчинів, антисептиків і тестів на виявлення коронавірусної інфекції. Продовжуються поставки закупленого додаткового медичного обладнання.

Придбано рентгенівську мобільну систему з цифровим детектором зображення, що дозволяє проводити обстеження без рентгенівської плівки. Місто отримало два УЗД-апарати експертного класу, завдяки яким лікарі максимально швидко зможуть побачити повну картину стану легенів пацієнтів, що вкрай важливо при діагностуванні та лікуванні коронавірусу. В 4-й пологовий будинок доставлено апарат ШВЛ експертного класу з транспортним кювезом.

Місто перерахувало кошти та очікує надходження 25 апаратів штучної вентиляції легень і десятки одиниць іншого необхідного обладнання. Надійшла партія базових ліків і медичних препаратів для реанімацій.

Володимир Буряк подякував медпрацівникам за їх працю. На жаль, запорізькі медики так і не отримали обіцяних доплат з Державного бюджету. Лише за березень запорізькі лікарі недоотримали більше 2 млн грн! Є питання і з фінансуванням лікарень в умовах другого етапу медичної реформи.

- Відкрито звернувся до центральної влади з вимогою пояснити механізм функціонування запорізької медицини в умовах жорсткого скорочення фінансування після так званого другого етапу медреформи з 1-го квітня. Тож ми чекаємо від центральної влади стійкого додаткового фінансування зарплат і премій для медиків і галузі охорони здоров’я в цілому, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова також нагадав про розроблену міську програму виходу з коронакризи, яка переважно буде спрямована на допомогу саме малому бізнесу. Планується на три місяці звільнити від сплати єдиного податку першу групу платників цього податку - фізичних осіб-підприємців. Зазначимо, значну частину цієї групи складають підприємці, які торгують на ринках. Планується звільнити на 3 квартал поточного року від оподаткування об’єкти нежитлової нерухомості, які знаходяться у власності юридичних осіб та їх площа не перевищує 300 квадратних метрів. Також спільно з банківськими установами буде розроблена міська програма компенсації відсоткових ставок за кредитами для малого та середнього бізнесу. Для її реалізації, починаючи з 2 півріччя 2020 року, у бюджеті міста буде передбачено 2 млн грн.

Окремо Володимир Буряк зупинився на відновленні роботи ринків. Згідно з рішенням Уряду з 1 травня в Україні можуть бути відкриті продовольчі та аграрні ринки, які включені до всеукраїнського реєстру ринків. При цьому обов’язковим є дотримання санітарних вимог, які представили міністерство охорони здоров’я України, головний санітарний лікар. Зокрема вони стосуються наявності вдягнутої маски у працівників та відвідувачів ринку, температурного скринінгу і т.д. Основною умовою роботи ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

У Запоріжжі перевіряється готовність роботи комунальних ринків. 1 травня буде відкрито найбільші – Центральний та Критий. Далі поступово за кілька днів, після перевірок Держпродспоживслужбою, будуть відкриватися й інші. Щодо приватних ринків, то вони також мають право відновити роботу, а за виконання вимог Уряду несуть відповідальність їх власники та керівники. Після відкриття роботу ринків щоденно перевірятимуть мобільні групи.