З 1 травня у Запоріжжі запрацюють два комунальних ринки

30.04.2020 17:00

Вже завтра у Запоріжжі відновлять роботу два комунальних ринки – Центральний і Критий, але за умови суворого дотримання санітарних норм. Сьогодні їх готовність до відкриття і допуску відвідувачів перевірив радник міського голови Валерій Еделєв.

Нагадаємо, з 1 травня Уряд дозволив поновити торгівлю на продовольчих та аграрних ринках, які включені до всеукраїнського реєстру, але за умови дотримання цілої низки суворих обмежень та санітарних вимог, висунутих Міністерством охорони здоров’я України та головним державним санітарним лікарем.

Серед основних зокрема - перебування не більше одного відвідувача на 10 кв. м торгової площі, дотримання відстані між покупцями не менш, як 1,5 м, перешкоджаючи таким чином утворенню скупчень в чергах, а також забезпечення персоналу і покупців засобами дезінфекції та індивідуального захисту.

- Ми з директором КП «Запоріжринок», керівником профільного департаменту, визначили, що на сьогодні два комунальних ринки – Критий та Центральний - відповідають висунутим вимогам і готові почати роботу в повному обсязі. Це може підтвердити й керівник міського управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Всі решта комунальних ринків – а їх всього 8 – планується вводити в експлуатацію поступово, по мірі їх готовності. Відповідальність за це лягає на плечі дирекції цих ринків та КП «Запоріжринок», - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Аби підприємці тих комунальних ринків, які ще не запрацювали, не зазнали збитків, їм будуть відведені робочі місця для здійснення підприємницької діяльності на Критому і Центральному.

Як розповів директор Критого ринку КП «Запоріжринок» Олександр Змієвський, вже завтра о 6-й ранку ворота відчинять і почнуть запускати торговців з продукцією на продаж, близько 9-ї очікують приходу відвідувачів. З розрахунку площі пропускатимуть на територію 30-50 осіб.

- Кожні три години всі дверні ручки й проходи оброблятимуться спеціальними дезінфікуючими розчинами. Після закінчення роботи ринку здійснюватиметься планове прибирання всієї території. Ми також доопрацювали питання нанесення контрольних смуг. За тим, аби люди не скупчувалися біля прилавків, додатково стежитимуть і співробітники адміністрації ринку та самі підприємці, - додав Олександр Змієвський.

Що ж стосується приватних ринків, які працюють у місті Запоріжжі, вони також можуть поновити роботу за умови дотримання вже згаданих санітарних норм. Відповідальність лягає на плечі керівництва – директора і власника. Контроль за дотриманям всіх необхідних вимог буде встановлений Держпродспоживслужбою. Моніторитимуть ситуацію також мобільні групи, які працюють у кожному районі міста.

- Тож від завтра кожен керівник приватного ринку, оцінивши ситуацію, яка склалася в місті, повинен для себе вирішити – відповідає чи не відповідає нормативам і вимогам територія його ринку. І далі приймати рішення щодо відкриття, - зазначив Валерій Еделєв.

Також радник міського голови закликав запоріжців ще раз пересвідчитися у необхідності відвідування ринків – у зв’язку зі збільшенням кількості інфікованих коронавірусом осіб. У разі виникнення такої потреби – обов’язково надягати засоби індивідуального захисту.