Два найбільших запорізьких комунальних продовольчих ринки відновили роботу

01.05.2020 12:43

У Запоріжжі сьогодні запрацювали 2 комунальних продовольчих ринки – Критий та Центральний (Анголенко). За інформацією начальника Запорізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Сергія Приходька, ці ринки відкриті та працюють з дотриманням вимог Постанови Кабінету Міністрів України, санітарних норм, затверджених головним санітарним лікарем України. При цьому більшість приватних ринків ще готуються до відкриття.

Згідно з рішенням Уряду з 1 травня в Україні мають право відновити роботу аграрні та продовольчі ринки, які включені до всеукраїнського реєстру ринків. При цьому вони повинні дотримуватись санітарних вимог, які представили Міністерство охорони здоров’я України, головний санітарний лікар. Зокрема вони стосуються наявності вдягнутої маски у працівників та відвідувачів ринку, температурного скринінгу і т.д. Основною умовою роботи ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Після затвердження Постанови Кабінету Міністрів України у Запоріжжі оперативно розпочали перевіряти готовність комунальних ринків до відкриття. Для вирішення всіх питань була створена робоча група. Першими перевірили готовність Критого та Центрального (Анголенко) ринків. Це дозволило прийняти рішення, що вони розпочнуть роботу вже 1 травня. Про це у зверненні до запоріжців зокрема повідомив міський голова Володимир Буряк. Всі інші комунальні продовольчі ринки відновлять роботу протягом кількох найближчих днів, після проведення необхідних перевірок.

Сьогодні Критий та Центральний ринки дійсно з самого ранку розпочали роботу. Нагадаємо, працює лише продовольча частина ринків, як і передбачено Кабінетом Міністрів України.

- Як і обіцяла міська влада, відкрили з 1 травня 2 комунальних ринки, які запрацювали у повній відповідності з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України та головного санітарного лікаря. Конструктивно працюємо разом з представниками Держпродспоживслужби та поліції. Просимо з розумінням ставитися до обмеження кількості відвідувачів на ринках, що передбачено санітарними вимогами, - наголосив радник міського голови Валерій Еделєв.

За словами начальника Запорізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Сергія Приходька, ці ринки відкриті та працюють з дотриманням санітарних норм. Претензій до керівництва ринків немає.

- Ринки працюють з дотриманням норм. Відрегульовано доступ відвідувачів на територію ринків, виконуються вимоги щодо кількості відвідувачів, дезінфекції, наявності масок та інші. На ринках присутні наші спеціалісти, які контролюють дотримання вимог Постанови Кабінету Міністрів України та головного санітарного лікаря. Претензій до керівництва ринків немає. На території біля ринків працює поліція, яка допомагає регулювати вхід відвідувачів, - сказав Сергій Приходько.

Приватні продовольчі ринки також мали право відновити роботу з 1 травня, але знову ж з дотриманням вимог Кабміну та головного санітарного лікаря. Відповідальні за дотримання всіх вимог керівники та власники цих ринків. За інформацією Держпродспоживслужби, на даний момент приватні ринки переважно продовжують готуватися до відкриття.