Запоріжжя чекає від центральної влади реальних змін у медичній реформі

05.05.2020 14:20

З 1 квітня в Україні розпочався черговий етап медичної реформи. Він торкнувся медичних закладів другого рівня – лікарень. Замість підвищення рівня медичного обслуговування змінилися лише механізми фінансування галузі. Єдиним результатом цього стало скорочення фінансування лікарень з Державного бюджету. Відчули це і у Запоріжжі.

Міський голова Володимир Буряк ще до старту реформи неодноразово звертався до центральних органів влади з вимогами внести зміни у запропоновану реформу, перенести строки її впровадження. Адже під загрозою опинилося існування багатьох медичних закладів. Зокрема протитуберкульозних диспансерів обласного підпорядкування, які знаходяться на території Запоріжжя. Місто навіть запропонувало взяти участь у їх співфінансуванні, передбачивши необхідні кошти.

Звернення від міської влади, медичних працівників продовжилися і у квітні. Зрозуміло, що це питання хвилювало не лише Запоріжжя, а й інші міста, регіони України. Досить довго на центральному рівні не реагували на проблему. Ситуація лише загострювалася. Під загрозою звільнення опинилися тисячі медичних працівників. Але все ж, хоча і з запізненням, центральна влада вирішила втрутитися у ситуацію. Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність перегляду цього етапу медичної реформи, виправлення помилок та внесення необхідних змін.

Міський голова Володимир Буряк висловив думку, що реакція центральної влади є важливим результатом, якого вдалося досягти.

- Протягом останніх двох місяців ми били на сполох та вимагали переглянути фінансування медзакладів вторинного рівня, зокрема протитуберкульозних та психоневрологічних диспансерів, знайшли можливість співфінансування з міського бюджету. Ми вимагали забезпечити механізм фінансування міських лікарень на достатньому рівні, але нас не чули. Таке враження, що ніхто не усвідомлював наслідків...

І от, коли медики, які сьогодні знаходяться в буквальному сенсі «на передовій» боротьби з коронавірусом, вже дійшли майже до точки кипіння, центральна влада схаменулася. І це добре, інакше б ці безвідповідальні дії могли б мати фатальні наслідки для галузі охорони здоров’я, - написав Володимир Буряк на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Міський голова відзначив, що під удар через медичну реформу поставлено 21 заклад охорони здоров’я вторинного рівня та майже 12 тисяч працівників лікарень Запоріжжя. Зазначимо, це дорослі та дитячі лікарні, пологові будинки, стоматологічні поліклініки. Володимир Буряк висловив сподівання, що надалі слова будуть підкріплені реальними діями з боку центральної влади, а всі наступні кроки стануть продуманими.

Позицію міського голови підтримують і запорізькі медики. Зазначають, що реформи дійсно потрібні. Однак вони мають бути продуманими, спрямованими на підвищення якості надання медичних послуг населенню.

- Наша лікарня - багатопрофільна, яка надає допомогу хірургічного та терапевтичного профілю. Також ми маємо амбулаторію, яка обслуговує мешканців Південного мікрорайону. У реформу ми увійшли з 6-ма пакетами послуг. Вже на етапі підготовки ми розуміли, що коштів, які виділяються на лікування одного випадку, буде явно недостатньо, незалежно від матеріального забезпечення лікарні. Неможливо прооперувати хворого за 4-5 тисяч, як і вилікувати важку пневмонію без збільшення тарифів. Хвилює і амбулаторно-поліклінічна послуга. Тому що вартість одного відвідування вузького спеціаліста за тарифом 49 грн. Сюди входить і зарплатня лікаря, і вартість аналізів, - зазначає директорка КНП «Міська лікарня №7» Ірина Смирнова.

У схожій ситуації і одна з найбільших лікарень Запоріжжя – Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги.

- Реформа потрібна, єдине - її треба коректувати, змінювати. Всі ті ж проблеми має й наше підприємство. Перш за все це некоректні тарифи. Ті суми, які визначив центр, на них неможливо надати повноцінну медичну допомогу за визначеними протоколами. Ми уклали 14 пакетів. Зокрема на хірургічну допомогу вартістю від 6 тисяч гривень неможливо провести якісне хірургічне втручання та забезпечити післяопераційне лікування. Також складнощів додав карантин. Змінився маршрут руху пацієнтів, це ще більше ускладнило ситуацію, - наголошує директор КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитро Івченко.

Ще складніша ситуація у стоматологічних поліклініках. Хоча у Запоріжжі комунальні стоматологічні поліклініки ретельно готувалися до реформи, у тому числі й за допомогою міста.

- Тарифи на послугу нам не зрозумілі. Не відомо, які суми були враховані для підрахунку вартості пакету стоматологічних послуг. Для того, щоб зберегти персонал, щоб забезпечити доступну медичну допомогу, коштів, які виділяються після початку чергового етапу медичної реформи, не вистачає. Не лише на зарплати, а й на лікарські засоби. Зараз ми в складному становищі, бо треба шукати кошти, щоб зберегти поліклініку та штат. На одне відвідування нам виділили 9 грн, а потрібно 200-300 грн на забезпечення послуги в достатньому обсязі, - впевнена директорка КНП «Стоматологічна поліклініка №2» Ольга Бригадир.