Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги отримала сучасну наркозно-дихальну систему

13.05.2020 16:34

Міська влада Запоріжжя продовжує оновлювати матеріально-технічну базу міських лікарень. За кошти з міського бюджету закуповується ультрасучасне медичне обладнання та витратні матеріали, які дозволяють поліпшити якість надання медичної допомоги при різних захворюваннях, врятувати життя пацієнтів та вчасно діагностувати і запобігти розвитку хвороби.

Так, зокрема для міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги за кошти міського бюджету придбали сучасну наркозно-дихальну станцію. Це обладнання преміумкласу.

- Ця лікарня, як ніяка інша, має бути оснащена сучасним діагностичним, лікувальним, реанімаційним обладнанням, оскільки надає екстрену допомогу пацієнтам з гострими, важкими станами, політравмою, опіковими, нейрохірургічними травмами тощо. Дуже важливим було придбання для медичного закладу наркозно-дихальної станції. Це не просто апарат штучної вентиляції легенів, це ціла система, яка дозволяє в автоматичному режимі з підбором дозувань подавати наркоз пацієнтам під час важких довготривалих операцій, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Від попередньої апаратури ця система відрізняється абсолютно іншим механізмом приготування анестезіологічної суміші, а також унікальним програмним забезпеченням. У порівнянні з іншими такими сучасними системами, що мають 3 програми, цей апарат містить 5 основних програм.

- Подача знеболювального повністю контролюється цифровою програмою, що забезпечує досить точну та якісну концентрацію розчину. Раніше в операційній стояли апарати, в яких параметри виставлялись за приблизними розрахунками. Зараз це буде високоточна анестезія з реверсом анестетика. Це більш економічно та дозволяє точно розрахувати кількість знеболювального, - розповів лікар-анестезіолог хірургічного відділення Валерій Балименко.

Наркозно-дихальна система надасть змогу оперувати пацієнтів з судинною патологією головного мозку, зокрема з гострими мозковими інсультами та інфарктами. Як розповів завідувач нейрохірургічного відділення, в.о. заступника директора з медичної частини Дмитро Івахненко, без цього апарату ризики для пацієнтів під час операцій на судинах головного мозку були досить високими. Оскільки під час таких втручань міг розвинутися набряк мозку. Зараз такі ризики зведені до мінімуму. Окрім застосування під час нейрохірургічних операцій, цю наркозно-дихальну систему також застосовуватимуть при проведенні травматологічних, хірургічних, ортопедичних втручань.

Нагадаємо, за кошти міського бюджету міську лікарню екстреної та швидкої медичної допомоги оснастили сучасним ангіографом, який незабаром буде введений в експлуатацію. Також для медзакладу за останні роки придбали сучасне діагностичне обладнання, комп’ютерний томограф, цифрові рентген-апарати, УЗД експертного класу. Для реанімаційного блоку закупили сучасні апарати ШВЛ, слідкуюче обладнання та іншу діагностичну, операційну, лікувальну апаратуру.