Міська влада вживає заходів для підтримки підприємців у період коронакризи

14.05.2020 15:30

З 11 травня по всій країні Уряд послабив карантин, чим дозволив відновити роботу частині малого та середнього бізнесу. Він у період карантину зазнав збитків через обмеження доступу до товарів і послуг. У свою чергу міська влада Запоріжжя пропонує низку програм для виходу з кризи. Про це сьогодні, 14 травня, розповів радник міського голови Валерій Еделєв.

Впровадження карантинних заходів суттєво обмежило роботу підприємств - особливо малого та середнього бізнесу. Саме тому в Запоріжжі за дорученням міського голови Володимира Буряка була розроблена програма виходу з коронакризи. Деякі заходи на підтримку підприємців вже реалізовані. Так, у ході березневої сесії міськради депутати ухвалили рішення звільнити до скасування карантинних обмежень підприємців від орендної плати за користування нерухомим майном комунальної власності.

Крім того, планується на три місяці звільнити від сплати єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які відносяться до І групи платників цього податку. Значну частину складають підприємці, які торгують на ринках. Відповідний проєкт рішення буде розглянуто на найближчій сесії міськради, яка відбудеться у травні.

- На розгляд сесії ми виносимо низку документів, націлених на можливе надання податкових канікул, економічних привілеїв для малого та середнього бізнесу, які дадуть можливість якоюсь мірою «залатати» завдані їм збитки. Адже відшкодувати втрати, спричинені пандемією коронавірусу, наша економіка не в змозі, як і світова в цілому. Проте намагаємося зробити все від нас залежне,- зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Також радник міського голови нагадав, що у Запоріжжі запрацювали комунальні ринки. За весь час їх роботи не було жодних зауважень з боку фахівців Держпродспоживслужби стосовно дотримання на їх території належних протиепідеміологічних вимог. Зокрема вони стосуються наявності масок у працівників і відвідувачів, а також температурного скринінгу. 

- Левову частку підготовчих заходів ми провели якраз у період карантину, коли робота комунальних ринків була заборонена. Таким чином на момент отримання відповідного дозволу вони були вже повністю готові. Закуплені дезінфікуючі засоби, захисні екрани, проведено прибирання й фарбування окремих об’єктів. Зважали на зауваження фахівців Держпродспоживслужби, які вказували на потенційно небезпечні ділянки, - розповів радник міського голови Валерій Еделєв.