У лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги відновили планові операції

21.05.2020 09:00

Від початку поточного тижня у КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» відновили проведення планових операцій. До цього під час карантину оперативне втручання здійснювалося лише за життєвими показниками в ургентному, тобто невідкладному порядку.

Нейрохірургічне відділення КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» у період дії карантину продовжувало надавати кваліфіковану невідкладну допомогу інсультним хворим, пацієнтам з травмами голови та хребта.

Від початку тижня тут виконують також планові операції. Першочергово йдеться про патології, які завдають людині хронічного болю.

- Враховуємо й вимоги, які висуваються до обстеження на вірус КОВІД-19 - це метод ПЛР-тестування, проведення загальних аналізів,  а також збір інформації про епідеміологічну істрію пацієнта і його оточення. Коли таких підозр не має -можемо ушпиталювати. Звісно, зросла кількість пацієнтів у всіх відділеннях лікарні. В основному до планового порядку підготовлені особи з хронічним больовим синдромом хребта і онкологічними захворюваннями головного мозку, - розповів заступник директора лікарні з медичної роботи Дмитро Івахненко.

Так у вівторок у відділенні нейрохірургії прооперували пацієнтку зі стенозом поперекового відділу хребта, що призвів до порушення функції нижніх кінцівок. Тепер жінка в змозі пересуватися самостійно.

- Докучав сильний біль у попереку, не могла нормально ходити. Подзвонила лікарю й дізналася, що можна провести операцію. Що я й зробила, завітавши попередньо на консультацію, - додала пацієнтка.

Також тут «поставили на ноги» пацієнтку з грижею міжхребцевого диска поперекового відділу хребта.

- Наш рівень мікрохірургії достатньо високого класу і саме мікрохірургічна техніка надала нам можливість підвищити рівень медичної допомоги при інсультах, травмах, патологіях спинного мозку, хребта, периферійних нервів. Цим ми вирізняємося з-поміж інших хірургічних і нейрохірургічних відділень міста, конкуруємо з провідними клініками Дніпра, Києва, Львова, - зазначив заступник директора лікарні з медичної роботи Дмитро Івахненко.

У медзакладі додають: цей рік став справжнім технічним проривом, у тому числі й завдяки оновленню матеріально-технічної бази за кошти міського бюджету. Так, для лікарні були придбані цифровий рентген-апарат, ангіограф, а також сучасна наркозно-дихальна станція преміум класу, яка дозволяє оперувати пацієнтів з судинною патологією головного мозку - гострими мозковими інсультами та інфарктами. Дослідження судин головного мозку проводяться на спеціальному апараті – томографі.

Крім того, два роки тому на території нейрохірургічного відділення був організований блок інтенсивної терапії на 9 ліжко-місць для пацієнтів з патологіями головного мозку. Втім, одночасно тут можуть пролікувати 15 пацієнтів.

Також у найближчих планах – організація на базі інсультного відділення однойменного центру, адже це один з пріоритетних напрямів діяльності відділення.