Які карантинні обмеження послаблюють у Запоріжжі

22.05.2020 16:00

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, з 22 травня в країні послаблюють ряд карантинних обмежень. Регіональна та міська комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій днями затвердили низку послаблень карантину, які будуть реалізовані в Запоріжжі та області.

Зокрема відсьогодні, 22 травня, дозволено проводити спортивні (до 50 осіб та без глядачів) та релігійні (не більше однієї особи на 1 кв. м) заходи, здійснювати регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному сполученні (обмеження на проїзд для осіб 60+ не знято). Також дозволено роботу готелів (без ресторанів). З 25 травня можна буде відкривати заклади дошкільної освіти, проводити шкільні екзамени за умови виконання певних санітарних норм.

З 1 червня мають відкритися спортивні зали, фітнес-центри, та різноманітні навчальні курси – втім кількість учасників у групах не має перевищувати 10 осіб. Також у перший день літа заплановано відновлення залізничного перевезення та міжобласного пасажирського перевезення автомобільним транспортом. З 10 червня планують дозволити діяльність закладів харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, діяльність закладів культури, закладів, що надають послуги з розміщення, та проведення культурних заходів. 

- Кожні 7 днів регіональна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій буде збиратися, аби заслухати звіт головного санітарного лікаря області щодо ситуації з захворюваністю на COVID-19. Якщо не буде ніяких екстремальних ситуацій, наприклад, спалахів інфікування, якщо все буде продовжуватись у такому ж режимі як зараз – а у нас вже другий день поспіль кількість тих, хто одужав, перевищує кількість інфікованих, тоді ми повноцінно дотримуватимемося цього графіку Кабміну. Якщо раптом щось стається - комісія має право скасувати послаблення, - розповів радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Подовжено й дію деяких заборон. Так, не можна залишати місця самоізоляції та обсервації, проводити масові заходи з кількістю учасників понад 10 осіб, заборонено роботу ТРЦ (крім розміщених у них магазинів), театрів та кінотеатрів, культурних закладів (окрім музеїв, музеїв просто неба та історико-культурних заповідників), перебування у громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, перебування за столом на відкритих майданчиках кафе та ресторанів більше 4 осіб (без урахування дітей віком до 14 років), відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, пунктів тимчасово перебування іноземців та осіб без громадянства.

Обов’язковим залишається проведення регулярної дезінфекції, дотримання соціальної дистанції, використання захисних масок та наявність документів, що посвідчують особу.