Запорізькі рятувальники відзвітували про готовність до початку купального сезону

29.05.2020 14:40

Сьогодні, 29 травня, на Центральному пляжі відбувся огляд готовності Запорізької міської рятувально-водолазної служби до виконання завдань під час купального сезону. Рятувальники презентували наявне обладнання та техніку, а також відпрацювали показовий порятунок постраждалого. Проінспектував роботу служби радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Запорізька міська рятувально-водолазна служба була створена ще у 2001 році для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт на воді. У штаті служби – 49 рятувальників. Працівники задіяні на трьох аварійно-рятувальних станціях: у Горіховій бухті, на Центральному та Правобережному пляжах.

Для роботи рятувальників передбачені 22 плавзасоби: 4 рятувальних катери «Чибіс», 7 моточовнів та 10 моторно-веслувальних човнів.

У 2019 році було здійснено 2007 патрульних виходів, врятовано 169 осіб. У 2018 – 1805 виходів, врятовані – 260.

- За останні чотири роки ми зробили значний крок у плані оснащення наших водолазів, тож це дає значні результати в плані їх готовності до літнього сезону та ефективності їх роботи. Щороку наша служба рятує десятки, та навіть сотні життів. Але робота рятувальників триває не лише у купальний сезон. Протягом року вони проходять навчання, підвищують клас своєї підготовки, проводять очищення водойм тощо. Але, незважаючи на високу професійність нашої служби, хочу все ж звернутись до мешканців Запоріжжя з проханням дотримуватись правил поведінки на воді та на пляжах, бо в першу чергу ми самі  відповідальні за наше життя та здоров'я,  - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

За словами керівництва служби, на сьогодні рятувальники в повному обсязі готові до роботи під час купального сезону. Завершено дослідження та очищення акваторії міських пляжів площею 54000 кв. м та пляжу санаторію «Дніпроспецсталь» на площі 2550 кв. м. Налагоджено сучасну систему гучномовного сповіщення на аварійній станції № 1, а також відремонтовано та підготовлено рятувальний пост на Центральному пляжі.

- На Правобережному пляжі працюватимуть 14 рятувальників, на Центральному – 16, ще 13 осіб будуть задіяні в Горіховій бухті. На останній точці переважно проводяться патрулювання прибережних вод у зоні відповідальності. Крім того, рятувальники, які задіяні у Горіховій бухті, можуть підсилювати роботу станцій на інших двох пляжах, - розповів начальник Запорізької міської рятувально-водолазної служби Олександр Григор.