Як працюватиме новий запорізький сіті-бот

02.06.2020 17:29

Детально про роботу запорізького бота та плани щодо його розвитку розповіли директор КП «Центр управління інформаційними технологіями» Юрій Орєшкін та начальниця підрозділу «Контакт Центр 15-80» Наталя Вітвицька.

З 1 червня Запоріжжя приєдналося до міст, у яких впроваджено сіті-бота. Назар сповіщатиме мешканців міста про планові та аварійні відключення міських комунікацій (вода, світло, газ, опалення тощо) за вказаною адресою. Запоріжці зможуть отримувати оперативну й актуальну інформацію стосовно поточних ремонтів за своєю адресою, а також дізнаватимуться про відключення чи відновлення водопостачання й електроенергії.

- Наразі ми працюємо з міськими департаментом охорони здоров’я, департаментом освіти і науки, з іншими управліннями. Плануємо наповнити чат-бота корисною інформацією стосовно роботи муніципальних закладів: шкіл, дитсадків, лікарень, бібліотек, спортивних шкіл тощо. Також запрошуємо до співпраці і запорізьких підприємців, які надають певні корисні сервіси для містян, - зазначив директор КП «Центр управління інформаційними технологіями» Юрій Орєшкін.

Найближчим часом за допомогою сіті-бота можна буде подавати заявки про відсутність води чи світла в оселі, або якої-небудь аварійної ситуації на вулиці (відкритий люк, обірваний кабель, тощо). Наразі ця послуга перебуває у стадії розробки, тож поки що звернення можна залишати на офіційному порталі «Контакт Центру 15-80».

- Завдяки боту ми зможемо підвищити ефективність своєї роботи, дуже сподіваємось, що він набере популярність. На сьогодні там вже є певний перелік довідкової інформації: адреси, контактні телефони служб та установ. Цей список буде постійно розширюватись. Наразі вже є можливість отримати повідомлення за своєю адресою стосовно аварійних чи планових робіт, - розповіла начальниця підрозділу «Контакт Центр 15-80» Наталя Вітвицька.

Сіті-бот Назар вже успішно впроваджено в інших містах України - Тернопіль, Луцьк, Маріуполь, Дрогобич та Білгород-Дністровський, а також він є переможцем національного конкурсу Open Data Challenge 2019. У Запоріжжі сервіс сіті-бот Назар реалізовано за підтримки Запорізької міської ради.

Для підключення до сіті-бота необхідно зі свого смартфону, на якому встановлено Viber чи Telegram, перейти за посиланням https://citybot.pro/citybot-nazar-zaporizhzhya та обрати потрібний месенджер. На вказаному сайті також можна знайти відповіді на популярні запитання і відеоінструкції з користування.