У Запоріжжі функціонують оновлені дитячі амбулаторії

04.06.2020 15:06

У Шевченківському районі після проведеної капітальної реконструкції працюють одразу дві дитячі амбулаторії - № 6 (вул. Брюллова, 6), а також № 3 (вул. Карпенка-Карого, 7). Обидві набули сучасного вигляду як всередині, так і зовні. Крім того, отримали в користування модернізоване медичне обладнання й інвентар.

Якщо раніше в арсеналі педіатра були тільки стіл, ручка, тонометр та фонендоскоп, то зараз прямо в кабінеті можна провести повний детальний огляд дитини – визначити зріст та вагу, перевірити гостроту зору та навіть зробити кардіограму.

Все це стало можливим завдяки проведеній капітальній реконструкції будівель, де нині функціонують дитячі амбулаторії. Одна з них - № 6 - сусідить також із сімейною амбулаторією № 1 та поліклінічним відділенням № 3 КНП «Міська дитяча лікарня № 1» за спільною адресою вул. Брюллова, 6, що в Шевченківському районі.

Як розповіла завідувачка дитячої амбулаторії № 6 Надія Голик, ця будівля була зведена років 60 тому і відтоді ремонтувалася тільки частково.

- Такого ремонту ми тут не бачили. За сприяння міської влади була проведена повна реконструкція будівлі. Ви бачите, які зараз зроблені кабінети. Тут були старі меблі, які неможливо було використовувати. Зараз закуплене все нове – шафи, стільці, обладнання, - додала Надія Голік.

Тепер лікарі-педіатри працюють поодинці в своїх кабінетах. Крім того, мають окрему кімнату з шафою, де зберігається картотека їхніх пацієнтів та архівні документи.

Налагоджена й взаємодія з вузькими спеціалістами – за умовами другого етапу медичної реформи лікарі первинної ланки мають видавати пацієнтам електронні направлення до них. Для маленьких відвідувачів вже згаданої 6-ї амбулаторії ця процедура максимально спрощена, адже в цій же будівлі (вул. Брюллова, 6) функціонує поліклінічне відділення № 3 КНП «Міська дитяча лікарня № 1».

За словами директорки КНП «Міська дитяча лікарня № 1» Валентини Лихачової, цей підрозділ надає консультативну та лікувально-діагностичну допомогу за 12-ма спеціальностями – працюють хірург, офтальмолог, кардіолог, ендокринолог, травматолог, інфекціоніст, дерматолог та ін. 

До того ж цьогоріч у лютому для 3-ї поліклініки за кошти міського бюджету був придбаний сучасний рентген-апарат CALYPSO італійського виробництва на два робочих місця. Відтоді за його допомогою медики виконали більше 1000 досліджень.

- Апарат дуже зручний у користуванні, точний та вивірений. Знімки можна отримати на плівці або ж у цифровому форматі та зберегти в телефоні чи на інших електронних носіях. Роздільна здатність прекрасна. Якість знімків дуже висока, - зазначила Валентина Лихачова.

Зі свого боку медичні працівники таким оновленням радіють. Як розповіла директорка КНП «ЦПМСД № 2» Людмила Стецюк, у складі якого діє вже згадана дитяча амбулаторія № 6, завядки комфортно облаштвоаним робочим місцям немає відтоку кадрів.

- Штат укомплектований на 100%. У нас немає потреби ані в сімейних лікарях, ані в педіатрах. Ми відчули, з яким задоволенням до нас приходять і просяться на роботу молоді спеціалісти. Це свідчить багато про що, - зазначила Людмила Стецюк.

Позитивна динаміка в плані оснащення матеріально-технічної бази, а також комплектації кадрів спостерігається й у дитячій амбулаторії № 3, яку між собою працівники називають «Сонячна планета». Заклад належить до складу КНП «ЦПМСД № 8» і також розташований у Шевченківському районі (вул. Карпенка-Карого, 7).

- У закладі відремонтовані кабінети лікарів, мережі електропостачання, каналізації, під'єднане гаряче водопостачання, чого не було раніше. Інтер’єр облаштований новими меблями, медичні працівники забезпечені новим обладнанням на 100%, а також автотранспортом, - розповіла директорка КНП «ЦПМСД № 8» Надія Гришина.

Також в амбулаторії функціонує ігрова і так звана кімната «Здорової дитини», де проходять заняття з грудного вигодовування. За потреби жінки мають можливість тут помити, погодувати і сповити дитину.

Зазначимо, в Запоріжжі вже кілька років реалізується міська програма розвитку первинної медичної ланки. Медичні працівники отримують доплати за ефективність роботи. Також оновлюється медичне обладнання, спеціальний транспорт. Проводяться капітальні ремонти та реконструкції. Фінансується програма за рахунок коштів бюджету міста.