У Запоріжжі реалізується пілотний проєкт з відновного правосуддя

05.06.2020 12:43

На базі системи надання безоплатної правової допомоги в Запоріжжі розпочато реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

У рамках реалізації цієї ініціативи директорка Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Токарєва і директор Регіонального центру надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко підписали Меморандум про взаємодію.

Відновне правосуддя є новим і сучасним підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів з боку неповнолітніх. Його суттєва відмінність від раніше реалізованого Запорізьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проєкту з функціонування Центру відвідування для неповнолітніх, які перебувають в конфлікті з законом, полягає в тому, що у разі ефективного проходження заходів з ресоціалізації неповнолітній має можливість уникнути засудження.

Відновне правосуддя покликане віднайти баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. На центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено функцію допомагати неповнолітнім у визначенні їхніх потреб та розвитку особистості, запобігати повторним злочинам (корекційні програми, гуртки, соціальні послуги, проєкти тощо).

До реалізації проєкту долучаються як державні установи, так і громадські організації, які співпрацюють в питаннях захисту дітей.