У Запоріжжі безпритульних тварин стерилізують та повертають на місце відлову

10.06.2020 15:41

У місті тривають заходи з регулювання чисельності чотирилапих безхатьків гуманними методами. Так, кілька років поспіль з успіхом діє «Програма поводження з тваринами у м. Запоріжжя», яка передбачає вакцинацію від сказу, стерилізацію та обов’язкове чіпування котів і собак. Її реалізація є одним із завдань КП «Побутовик», яке входить до сфери управління інспекції з благоустрою. Сьогодні спеціалісти побували у селищі Тепличному, що в межах Шевченківського району, і взяли для проведення вже згаданих процедур близько десятка тварин.

Загалом сюди приїздять вже вдруге. Минулого тижня працівники КП «Побутовик» виловили 8 собак. Допомогли місцеві мешканці, які іноді їх підгодовують. Після проведення всіх необхідних заходів тварин повернули у звичне для них середовище.

Втім, ще чимало чотирилапих залишалися на вулицях – лежали зграями на квітниках, або ж скупчувалися біля магазинів, тож вирішили навідатися до селища Тепличного знову.

- За допомогою місцевих активістів та волонтерів вилучили тварин, за якими вони доглядали. Загалом близько 10 собак та котів були передані співробітникам комунального підприємства. Після проведення всіх зазначених процедур вони також повернуться назад, - розповів начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Стерилізація безпритульних чотирилапих проходить в одній з міських ветеринарних клінік, обраній за підсумками тендеру. Дана послуга включає в себе вилов, стерилізацію, вакцинацію від сказу і чіпування - тобто у вухо безпритульному собаці чи коту вживляється спеціальна кліпса. Таким чином можна вести реєстр таких тварин і вносити їх до загальної бази даних. За потреби після проведених процедур тварину можуть залишити на деякий час під наглядом у ветклініці.

- Це перш за все безпека. Під час стерилізації собаці обов’язково роблять щеплення від сказу, адже якщо тварина скажена, то може покусати багато людей. Головна мета цієї програми й запровадженої стерилізації - зменшення чисельності бродячих котів та собак. Оперують самок, адже за рік собака народжує до 30-40 цуценят. Ця програма є повністю гуманною, відповідає нормам чинного законодавства і всім конвенціям щодо захисту тварин, - зазначив начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської рди Віталій Лисенко.