У запорізькому сквері триває реконструкція

10.06.2020 15:57

В Олександрівському районі продовжують змінювати сквер, відомий запоріжцям під назвою сквер Піонерів. Ця паркова зона в центрі міста досить довго була у занедбаному стані. Щодо відновлення цієї знакової для багатьох містян локації висловились самі запоріжці під час вивчення громадської думки. Ідею підтримала міська влада, і в грудні минулого року за дорученням міського голови Володимира Буряка тут розпочалась масштабна реконструкція.

Як розповів голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий, більше двох третин будівельних робіт вже виконані.

- На сьогодні підрядна організація виконала вже 90% вимощення скверу плиткою. Залишили лише технологічний проїзд до колишнього фонтану для монтажу скульптури. Також виконані всі електричні роботи, висаджені рослини, для них заведено полив. За деревами та чагарниками ретельно доглядають, вони нормально прижилися, деякі встигли вже відцвісти - наприклад, червоні каштани, - зазначив Валерій Мостовий.

Підрядники мають ще встановити опори освітлення та підключити їх до електромережі, розставити лавки, урни, замостити технологічний проїзд. Там вкладуть плитку вже після того, як встановлять на постамент скульптуру фонтану. Каркас та основа для неї повністю готові, наразі триває фрезування та підготовка поверхні для того, аби відлити остаточні частини скульптури. Нагадаємо, скульптурну композицію фонтану вирішили відновити в первісному вигляді. Документації щодо неї не знайшли, тому відтворювали фігури за старими фотографіями, максимально наближено до оригіналу.

Крім того, триває облаштування оглядового майданчика для сходів до лавки Нижнього Гостинного ряду Торгових рядів, які були виявлені під час проведення робіт. Вхід буде розфарбований, накритий склом та підсвічений додатковим освітленням, також підсвітку матиме і скульптурна композиція.

У сквері висадили багато нових рослин, зокрема й такі, яких немає більше ніде в місті - модрину, лаванду, різноманітні ялинки тощо. Для дерев та чагарників облаштована система поливу, доглядатимуть за насадженнями спеціалісти КРБП «Зеленбуд».

- Роботи просуваються згідно з графіком. Найближчим часом будуть пофарбувані малі архітектурні форми - лави, урни, опори для світильників. Комунікації всі виконані, цього тижня буде здійснене підключення до систем водопостачання КП «Водоканал», поки рослини поливають з автомобілів, - розповів головний інженер підрядної організації Віктор Ніколаєвський.

Також сквер матиме достатнє освітлення - тут встановлять 25 ліхтарів. Щоб вберегти відновлену зелену зону від рук вандалів та слідкувати за безпекою, по периметру та на прилеглій території встановлять додаткові відеокамери. Вони будуть підключені до системи «Безпечне місто», інформацію з них можна буде отримувати у ситуаційному центрі.