У Запоріжжі проводяться безоплатні операції з заміни суглобів

11.06.2020 15:50

Запорізькі лікарі мають чималий досвід проведення таких операцій, адже у місті котрий рік поспіль з успіхом реалізується програма у галузі «Охорона здоров’я» з ендопротезування – заміни хворих суглобів на штучні. Відповідні втручання проводяться на базі КНП «Міська лікарня № 9», а також КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги».

Біль у кульшовому (або як його ще називають тазостегновому) та колінному суглобах сприймається багатьма як вікова норма і особливих побоювань не викликає. Втім, з часом дискомфорт посилюється, людина починає скаржитися на погіршення самопочуття і навіть кульгати. Саме тоді приходить розуміння необхідності візиту до лікаря. За словами завідувача відділення травматології та ортопедії КНП «Міська лікарня № 9» Євгена Бойка, за наявності цих симптомів зволікати не слід.

- Якщо пацієнт затягує з операцією, то починає скаржитися на біль і обмеження руху, що у сумі впливає на якість його життя. Крім кульшового суглобу, цей процес залучає ще й поперековий відділ хребта, порушуючи його активність. Відбуваються зміни, які можуть стати незворотними. Оперувати за таких умов значно складніше, - додав Євген Бойко.

Операції з ендопротезування проводяться абсолютно безоплатно. Серед критеріїв відбору пацієнтів - відсутність протипоказань за станом здоров’я, а також фінансова складова - якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї або самотнього громадянина за три місяці, які передували зверненню, не перевищує двох прожиткових мінімумів. У цьому випадку ендопротези, як і сама операція та витратні матеріали, фінансуються з міського бюджету.

- У 2016 році були виділені 800 тис. грн, у 2017 – 900 тис. грн, у 2018 – 1 млн грн, у 2019 та 2020 роках – близько 1 млн 100 тис грн – саме такі суми щороку виділяються з міського бюджету на проведення операцій з ендопротезування. Кошти спрямовуються не тільки на закупівлю ендопротезів, а й на забезпечення пацієнтів усім необхідним – медикаментами та витратними матеріалами, - розповів директор КНП «Міська лікарня № 9» Кирило Нерянов.

Замість пошкоджених суглобів медики вживляють імпланти як імпортного виробництва, так і місцевого – виготовлені на одному з запорізьких підприємств. Так, план минулого року зі встановлення 68 протезів вдалося виконати в повному обсязі.

- Минулого року було закуплено 68 комплектів – протезів та витратних матеріалів для міста, і на сьогодні програма виконана в повному обсязі, всі протези встановлені пацієнтам, які перебували у черзі. Нині 23 особи чекають на заміну кульшового суглобу, - зазначив головний позаштатний ортопед-травматолог департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради, голова відбіркової комісії з бюджетного ендопротезування міста Запоріжжя Іван Труфанов.

Аби потрапити в чергу на операцію, слід звернутися до травматолога в поліклініці за місцем проживання, або ж до свого сімейного лікаря. Далі, за рішенням комісії з відбору хворих, пацієнти вносяться до реєстру на сайті департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради. Засідання проходять двічі на місяць - кожної першої середи (КНП «Міська лікарня № 9»), а також третьої (КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги»).

Зазначимо, проведення засідань комісії, а також всіх планових операцій у медзакладі відкладено на період карантину, допомога надається лише в ургентних випадках.