У Запоріжжі відзначили Всесвітній день донора здачею крові

12.06.2020 12:39

Вже цієї неділі – 14 червня - в Україні та світі відзначатиметься День донора. З цієї нагоди у відділенні трансфузіології з заготівлею крові КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» пройшла акція зі здачі крові.

Щороку в КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» проходять стаціонарне лікування понад 20 тисяч пацієнтів, ще близько 24 тисяч обслуговує травматологічний пункт. Крім того, проводяться 13 тисяч оперативних втручань.

З метою забезпечення потреб лікарні препаратами крові функціонує відділення трансфузіології з заготівлею крові, розташоване на першому поверсі хірургічного корпусу. Запаси складають від 1000 до 1500 л на рік, плазми методом плазмаферезу (первинного фракціонування) - 500 л на рік.

У межах акції, яка пройшла на базі відділення до Всесвітнього дня донора, життєдайною рідиною поділилися запорізькі медики, представники департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради, а також заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Сьогодні в усьому світі донорам кажуть: «Дякую!». А як краще висловити подяку – прийти та здати кров. Я сьогодні це роблю не вперше. Моя кров (I гр. R+) буде спрямована на потреби важкохворих пацієнтів – з політравмами, кровотечами, які потребують переливання. Це дуже важливо, адже без цього функціонувати лікарня, а особливо екстреної та швидкої медичної допомоги, не може. Тому ми будемо підтримувати ділом і власним прикладом. Це не боляче, не страшно, а корисно для організму та важливо для нашого суспільства, - зазначив Анатолій Пустоваров.

З метою покращення роботи вже згаданого відділення трансфузіології з заготівлею крові КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» на початку 2019 року було придбане нове холодильне обладнання (Dometik ME 605) для зберігання плазми крові вартістю 28,5 тис. грн.

У 2019 році відділення прийняло 3574 донорів, заготовлено 1654,7 л консервованої крові, 1806,7 л плазми (в тому числі й методом плазмаферезу – 111,3), 7 доз аутокрові для хворих.

Від почату поточного року кількість донорів склала 1137 осіб, заготовлено 532,2 л консервованої крові, 581,6 л плазми, (методом плазмаферезу – 28,2 л), 1 доза аутокрові.

Відділення трансфузіології здатне на 100% забезпечити потребу в компонентах крові не тільки КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», а й інших медзакладів Запоріжжя.