Запорізькі бібліотекарі поділилися досвідом впровадження програми Е-книга з маріупольськими колегами

12.06.2020 16:39

Міські читальні Запоріжжя продовжують змінюватись і розвиватись, стаючи більш сучасними. За останні кілька років були відремонтовані й осучаснені три заклади мережі – Центральна бібліотека для дорослих, її відокремлений підрозділ-філія №2, а також так звана бібліотека української книги. Цього року оновлять ще 5 бібліотек. Крім того, за дорученням міського голови Володимира Буряка, була розроблена концепція реорганізації бібліотечної галузі, яка вже пройшла узгодження в Міністерстві культури України. Також рішення про її впровадження затвердили депутати міської ради на нещодавній сесії.

Окрім трансформації зовнішнього вигляду, в бібліотеках Запоріжжя активно впроваджують новітні технології. Зокрема єдиний електронний квиток та систему Е-книга. Їх запровадили минулого року. Серед переваг роботи цих сервісів - відхід від паперових носіїв, швидкість та зручність оформлення та використання, а також самостійний онлайн-пошук необхідної літератури за допомогою електронного каталогу й автоматичне ведення обліку всієї діяльності бібліотек.

Саме з особливостями роботи та впровадження програмного забезпечення сервісу Е-книга приїхали ознайомитися представники бібліотечної галузі Маріуполя. Зустріч відбулась у Центральній міській бібліотеці, яку відремонтували минулого року.

- Ми сьогодні приїхали до своїх колег із Запоріжжя ознайомитися з роботою програми Е-книга, яку ми плануємо впроваджувати в наших бібліотеках. Рік тому ми вже пройшли той шлях, який зараз проходять запорізькі бібліотеки щодо об’єднання дитячих та дорослих читалень, та почали працювати з однією з автоматизованих програм. Потім дізнались, що розробники зробили для Запоріжжя програму Е-книга та вирішили впровадити подібний сервіс у себе. Зараз проходить тендер на закупівлю програмного забезпечення, але про нюанси роботи з сервісом ми хотіли б почути від наших колег, які безпосередньо з ним працюють, - розповіла директорка КУ «Міська централізована бібліотечна система» міста Маріуполь Вікторія Лісогір.

Директорка централізованої бібліотечної системи для дорослого населення міста Запоріжжя Ірина Лень зазначила, що зберігати інформацію в паперових формулярах було незручно, неекономно. Крім того, це забирало багато часу.

- Наші колеги, співробітники маріупольської публічної системи, зацікавилися сервісом Е-книга. Ми дуже раді, що можемо поділитися тим цікавим досвідом, та тими напрацюваннями, які дають позитивні результати. Електронний каталог та електронний читацький квиток є прогресивним явищем, це дуже зручно для читачів та працівників бібліотек. Кожен мешканець міста, знаходячись вдома чи на роботі, може зайти до каталогу та побачити книгу, яка його цікавить - в якій бібліотеці вона знаходиться, чи вона вільна, та замовити її, - підкреслила Ірина Лень.

Фахівці Центральної міської бібліотеки презентували колегам програму Е-книга, розповіли про особливості роботи в ній, як відбувається її забезпечення, які потрібні електронні пристрої - термопринтери, чіпіратори тощо. Також запорізькі бібліотекарі відповіли на численні запитання колег.