Працівники медичних закладів міста розповіли про роботу в умовах карантину

16.06.2020 17:30

Центри первинної медичної допомоги та міські поліклініки від моменту запровадження карантину були переведені на суворий протиепідемічний режим. Консультації вузькими спеціалістами поліклінік здійснювалися тільки для ургентних пацієнтів. З кінця травня планові візити поновлені, але тільки за умови наявності відповідного направлення від лікаря, з котрим пацієнт уклав декларацію на медичне обслуговування. Причина останньої вимоги - початок другого етапу медичної реформи.

Як розповіла директорка КНП «Запорізька міська лікарня №3» Олена Івахненко, у поліклінічній частині лікувального закладу одночасно ведуть прийом пацієнтів фахівці амбулаторій № 11 та № 12 для дорослого населення КНП «ЦПМСД № 10», а також спеціалісти вузьких профілів КНП «Запорізька міська лікарня № 3».

Від початку карантину у медзакладі було вжито низку протиепідеміологічних заходів. Обов’язковим правилом стало дотримання соціальної дистанції. Також була подовжена перерва між прийомами пацієнтів, аби у цей час встигнути провітрити приміщення й обробити поверхні санітарними засобами. Запроваджено й обов’язковий температурний скринінг відвідувачів, обробку рук дезінфектантами, а також масковий режим для лікарів, медичного персоналу та пацієнтів.

Для останніх також були розроблені окремі схеми руху – залежно від температури тіла. Так, пацієнтів з підвищеною температурою приймали сімейні лікарі центру ПМСД № 10 на третьому поверсі. Тих, хто потребував допомоги вузьких спеціалістів, з температурою тіла в межах норми – на першому і четвертому поверхах.

- Були скорочені й фактично припинені планові прийоми, оскільки оглядалися тільки пацієнти з невідкладними станами. Тож не було потреби у роботі всіх фахівців вузького профілю. Свої прийоми вели хірург, отоларинголог, кардіолог. Вся медична допомога надавалася пацієнтам у повному обсязі. Крім того, при стаціонарах у лікувальному закладі цілодобово ведуть лабораторні ургентні прийоми лікар-отоларинголог та офтальмолог, - зазначила Олена Івахненко.

З моменту пом’якшення карантину планові прийоми вузьких спеціалістів були відновлені практично в повному обсязі, так само як і планова шпиталізація.

- Прийом став більш насиченим, пацієнтів побільшало. Прийом проводиться за електронними направленнями сімейного лікаря. Тобто спершу пацієнту слід звернутися до свого сімейного лікаря, з яким в нього укладена декларація. Він оформить електронне направлення до фахівця другого рівня - вузького профілю. Якщо планується проведення планової операції, пацієнт обов’язково досліджується методом ПЛР-тестування на Covid-19 і тільки після цього можлива його шпиталізація для проведення оперативного втручання, - додала Олена Івахненко.