Міські бібліотеки стануть доступними для інклюзивних користувачів

17.06.2020 17:58

Протягом найближчих кількох років простір міських бібліотек стане не тільки максимально комфортним, а й інклюзивним. Наприклад, у планах – закупівля літератури для незрячих та людей зі слабким зором, а також налагодження співпраці з низкою видавництв, які спеціалізуються на виданні таких книг. Перший результат можна буде побачити вже у 2021 році – до людей з інвалідністю планується наблизити ресурси й послуги дитячої бібліотеки по вул. Незалежної України, 68а.

Міська влада Запоріжжя приділяє чималу увагу розвитку бібліотек. Так, за останні кілька років були відремонтовані три заклади цієї мережі. Тепер за естетикою й оформленням інтер’єру вони нагадують справжні коворкінг-зони. Крім того, у ході минулої травневої сесії було ухвалене рішення про реорганізацію бібліотечних установ. Йшлося про злиття дитячої і дорослої мереж, а також підвищення заробітної плати працівникам.

- У ході минулої сесії було ухвалене рішення щодо реформи бібліотечної системи міста, яку нам доручив розробити міський голова Володимир Буряк. Ми вже почали роботу з її впровадження. Одним з напрямків було не тільки переобладнати за 5 років всі бібліотеки міста – за прикладом уже оновлених - а й приділити увагу питанням інклюзії. Адже ми живемо у 21 сторіччі і повинні розуміти: у всіх мають бути рівні можливості й доступ до пропонованого спектру послуг, - зазначила заступниця директора департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова.

Першопрохідцем у плані інклюзії стане дитяча бібліотека по вул. Незалежної України, 68а. Далі – буде розглянута можливість щодо впровадження інклюзивного обслуговування в одній з публічних. Мова йде зокрема про облаштування пандусів, вбиралень, проходів для зручності пересування читачів на візках. А найголовніше – придбання книг для незрячих, що є великою рідкістю, та людей зі слабким зором, і навіть аудіокниг для більш комфортного сприйняття.

Нині фахівці департаменту культури і туризму ведуть перемовини з низкою видавництв. Керівник одного з них, харківського «Фоліо» Олександр Красовицький, зазначив, що сучасна бібліотека повинна задовольняти потреби усіх категорій читачів.

- У більшості розвинених країн світу основні фонди бібліотек дублюються шрифтом Брайля. Останнім часом левова частка читачів – це люди зі слабким зором, які носять окуляри. Для них друкуються книги збільшеним кеглем – 18-м і більше. Я сподіваюся, що таку програму запустять в Запоріжжі, і література для тих, хто бачить погано, або ж не бачить взагалі – з’явиться на книжкових полицях, - додав Олександр Красовицький.

У свою чергу директорка централізованої бібліотечної системи для дорослого населення міста Ірина Лень розповіла, що вже зараз надходить чимало запитів і звернень стосовно наявності тактильних видань.

- Молодь, люди старшого віку з вадами зору звертаються до бібліотеки і, на жаль, сьогодні наші міські заклади не мають достатнього фонду. Ця категорія осіб цікавиться як навчальною літературою, так і галузевою - для студентів. Дуже тішимося надією, що зараз розпочнеться співпраця з видавництвом «Фоліо», яке й пропонує нам, департаменту туризму міськради придбання книг 18-м кеглем, шрифтом Брайля. Це буде наукова, художня література, і ми зможемо в майбутньому обслуговувати всі категорії читачів, - додала Ірина Лень.