У Запоріжжі міська влада допомагає малому та середньому бізнесу

19.06.2020 10:05

У великій залі міськвиконкому пройшло засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва під головуванням радника міського голови Запоріжжя Валерія Еделєва.

Розглядали питання дотримання карантинних заходів та надання пільг підприємцям на період карантину. Радник міського голови Валерій Еделєв наголосив, що найголовніше завдання зараз - попередити сплеск захворюваності через послаблення карантину.

- Завдання влади - не допустити, щоб послаблення спричинили другу хвилю захворювання на коронавірус. Ми велику увагу приділяємо роз’ясненням стосовно обов’язкового використання засобів індивідуального захисту, проведення дезінфекції тощо. Адже, якщо покупці та працівники не будуть дотримуватись правил санітарної гігієни, це може спричинити другу хвилю захворюваності і, як наслідок, чергове посилення карантину та закриття торгових об’єктів, - зазначив Валерій Еделєв.

Велику увагу під час засідання було приділено питанням пільг, які місто надає підприємцям попри дефіцитний бюджет та недоотримання коштів через карантин, а також виплатам допомоги підприємцям з держбюджету.

Радник міського голови нагадав, що у Запоріжжі за дорученням міського голови Володимира Буряка затвердили програму виходу з коронакризи. Вона передбачає звільнення на три місяці підприємців від сплати єдиного податку фізичних осіб-підприємців, які відносяться до 1-ї групи платників цього податку, а це переважно підприємці, які торгують на ринках. Також бізнесмени не сплачуватимуть до кінця літа податок на нерухоме майно об’єктів нерухомості площею до 300 квадратних метрів, що знаходяться у власності юридичних осіб. Крім того, місто планує частково відшкодовувати відсотки за кредитами для малого та середнього бізнесу.

- Достатньо багато вживається заходів, щоб запустити економіку. При цьому ми продовжуємо роботу зі створення майданчиків, де бізнес може спілкуватися між собою, отримувати інвестиції. Крім того, ми дуже плідно працюємо з громадськістю. На жаль, не всі пропозиції від них ми маємо змогу реалізувати, проте зміни в цьому напрямку є, - розповів Валерій Еделєв.

Також запорізькі підприємці отримують допомогу від держави - виплати на дітей до 10 років на період карантину та допомогу по частковому безробіттю для бізнесменів та їх найманих працівників. Як розповіла заступниця начальника управління соціального захисту населення Галина Остапенко, право на таку допомогу мають фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та відносяться до 1 або 2 групи платників податків.

Крім того, власники бізнесу можуть оформити державну допомогу по частковому безробіттю для себе та своїх найманих працівників. За словами директора Запорізького міського центру зайнятості Олександра Мотовиці, за допомогою можуть звернутися суб’єкти господарської діяльності, представники середнього та малого бізнесу і фізичні особи-підприємці 1-2 групи. Головна умова - вчасна сплата ЄСВ протягом півроку, які передували місяцю звернення. На сьогодні до міського центру зайнятості надійшли більше 1 тисячі пакетів документів від підприємців на отримання таких виплат.