У міських школах готуються до нового навчального року

25.06.2020 17:55

Влітку готують не лише санчата, а й заклади освіти до 1 вересня. Так, у ЗОШ № 75 по вул. Історичній, 92, що в Заводському районі Запоріжжя, цьогоріч до початку нового навчального року матимуть відремонтовані санвузли та мережі електропостачання. А ще – інклюзивно-ресурсну кімнату для дітей з особливими освітніми потребами.

У ЗОШ № 75 навчаються 724 учні. У рамках підготовки до нового навчального року тут вже відремонтовані вбиральні на загальну суму близько 186 тис. грн. Добігає кінця й ремонт електричних мереж вартістю майже 180 тис. грн.

Також у закладі діє інклюзивно-ресурсна кімната для дітей з особливими освітніми потребами. У 2019 році за рахунок субвенції з державного бюджету був придбаний комплект меблів для створення привабливого інтер’єру, а цього року - виконаний за кошти міського бюджету ремонт вартістю майже 100 тис. грн.

Займаються тут 14 учнів різного віку з порушеннями розумового розвитку або ж із захворюваннями опорно-рухового апарату. Заняття відвідують по черзі. Також мають можливість деякий час перепочити і навіть перекусити, адже частина інклюзивно-ресурсної кімнати відведена під обідню зону – для відпрацювання дітьми повсякденних навичок. На маленькій кухні є потрібні меблі, посуд і навіть мікрохвильова піч.

Загалом цьогоріч на виконання поточних ремонтів закладів освіти в міському бюджеті передбачений 21 млн грн. Уже укладені договори на приведення до ладу майже 250 об’єктів, у 104 з яких роботи нині завершені.

- Зважаючи на те, що учні шкіл перебувають на літніх канікулах, у загальноосвітніх закладах виконуються основні ремонтні роботи. Натомість дитячі садки ремонтуються паралельно - без переривання освітнього процесу, але за погодженням з батьками, - розповіла начальниця технічного відділу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Наталя Мірошніченко.

Крім того, з метою забезпечення своєчасного старту опалювального сезону, на червневій сесії міськради депутати виділили 1 млн 600 тис. грн для робіт з промивки систем теплопостачання в закладах освіти.

- Плануємо впоратися до 1 жовтня, аби на момент пуску тепла в нас не виникло проблем з мережами. Минулоріч, плануючи роботу на поточний рік, міськрадою були виділені кошти – близько 3 млн грн, і ми виконали заміну запірної арматури на елеваторних вузлах і мережах холодного та гарячого водопостачання практично в усіх навчальних закладах, - зазначила Наталя Мірошніченко.

Також в департаменті освіти і науки міськради додають, нині є потреба в ремонтах покрівель – далася взнаки дощова погода на початку літа. Так, в ході останньої сесії міськради з міського бюджету були додатково виділені 2 млн грн на виконання цього виду робіт.