Інститут розвитку міста навчає як грамотно подати грантову заявку

01.07.2020 17:40

Фахівці державного управління продовжують опановувати навички сучасного менеджменту у програмах, які організовує Інститут розвитку міста Запоріжжя.

Один з напрямків діяльності Інституту розвитку міста - проведення тренінгів з проєктного менеджменту для працівників органів місцевого самоврядування. Такі тренінги покликані підвищити рівень знань посадовців, покращити навички керування проєктами. Заходи проводяться фаховими спеціалістами в галузі менеджменту. Цього разу кадидатка економічних наук Ірина Деркач провела онлайн-практикум для посадовців «Фандрейзинг & грантрайтинг: розробка дизайну проєктної заявки».

Учасники отримали покроковий алгоритм із пошуку грантів та основ написання заявки, а що головне - мали змогу переробити вже існуючі ідеї у готову заявку на отримання гранту. Тренерка провела слухачів усіма етапами: від бажання покращити оточуючу дійсність до подання аплікаційної форми.

Зокрема учасники на практиці засвоїли, як формулювати кожен пункт аплікаційної форми, мету, завдання, результати, проблематику. Навчились розробляти план проєкту і орієнтуватися в конструюванні бюджету.

Отримані знання дуже цінні, зазначили учасники практикуму. Теорії на тему грантрайтингу вистачає. Зараз діють безоплатні курси, доступ до яких можна отримати, наприклад, вигравши відповідний грант. Але у більшості випадків автори відчувають безпорадність на стадії безпосереднього написання заявки.

- Практикум дозволить посадовцям зекономити багато часу, адже показує їм конкретні інструменти і формулювання, навіть подекуди професійні хитрощі, за допомогою яких можна досягти успіху і зрештою отримати фінансування. Мета нашої співпраці з найкращими фахівцями цієї галузі – навчити, як отримувати більше користі від міжнародних грантових проєктів, – розповіла заступниця директора КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» Саодат Усмонова.

Також на тренінгу йшлося про аналіз ринків, відповідність задуму стратегічним програмам і навіть поширення інформації про проєкт вже після того, як він почав набирати оберти. Це теж важлива частина роботи над заявкою. Адже за статистикою відбір частіше проходять саме ті заявки, які демонструють найбільшу відповідність цінностям донорської організації.